کد خبر:28159
پ
اسماعیلی ۲

پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت هفته بزرگداشت حکیم نظامی

نام حکیم نظامی به گونه‌ای زیبا با ادب و فرهنگ ایرانی – اسلامی گره خورده و آثار فاخر او نه تنها بیانی از فرهنگ ایران زمین که میراث مشترک تمامی بشریت است.

میراث مکتوب- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به مناسبت دومین هفته بزرگداشت حکیم نظامی گفت: نام حکیم نظامی به گونه ای زیبا با ادب و فرهنگ ایرانی – اسلامی گره خورده و آثار فاخر او نه تنها بیانی از فرهنگ ایران زمین که میراث مشترک تمامی بشریت است.
در متن پیام محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آمده است:

«خرد هر کجا گنجی آرد پدید ز نام خدا سازد آن را کلید
(اقبال نامه حکیم نظامی)

شعر و ادبیات یکی از جلوه گاه های فرهنگ و تمدن بشری است که ترنم آن جان فزاست و به سان آینه ای بی زنگار، فرصت تماشای دیگر گونه هستی را به آدمی می بخشد. شعر نزد ایرانیان مرتبتی بی مثال دارد؛ زیرا نه تنها عنصر بر سازنده هویت ملی است که عصاره ایمان و ارزشهای جاودانی این ملت و تمدن بزرگ و دیرینه نیز به شمار می رود. حکیم نظامی، شاعر بلند آوازه سده ششم هجری، یکی از ستون های افراشته زبان ادب فارسی است که میراث حِکمی و ادبی او در ستایش و نکوداشت انسانی کامل و رسیدن به کمال بشری است. سخنوری که ((پنج گنج)) او، سرشار از آموزه‌های سترگ عرفانی، تعلیمی و اخلاقی و رازورزی هایش گویای بینش عمیق دینی و قرب به مقام ربوبی و تلمیحات و تصریحات قرآنی او نشانگر وسعت دانش قرآنی و حدیثی اوست.
نام حکیم نظامی به گونه ای زیبا با ادب و فرهنگ ایرانی-اسلامی گره خورده و آثار فاخر او نه تنها بیانی از فرهنگ ایران زمین که میراث مشترک تمامی بشریت است. بنای اندیشه های این سخنور یگانه بزمنامه سرا، بر وطن دوستی استوار شده و ایمان به آموزه های ناب اسلامی در سطر به سطر آثارش به چشم می خورد.
نظامی از دیدگاه ما، حلیه پیوند و دوستی میان اقشار گسترده ای از جامعه بشری به ویژه ملت های ایران تاجیکستان، افغانستان و آذربایجان است و بدون شک تلاش های ارزنده کشورهای فارسی زبان هم می تواند راهی برای پاسداشت مؤلفه های فرهنگی مشترک قلمداد شود. بر این منوال ، روز بزرگداشت حکیم نظامی یکی از روزهای پاسداشت مقام رفیع زبان و ادب فارسی است که گستره آن مرزهای ایران فرهنگی را با آن سابقه و پیشینه تمدنی غنی ، در نوردیده و شعاع آن بخشهای وسیعی از جهان امروزی را در بر گرفته است. خرسندیم که دولت انقلابی و مردمی ، فصل نوینی را در پاسداشت زبان فارسی و مفاخر آن در همه ابعاد آغاز کرده و بر این باور است که زبان فارسی همانند همه زبان های دیگر، به زایش و نوسازی نیاز دارد.
امروز برای صیانت از این میراث گرانبها نیازمند جهادی تبیینی و فرهنگی هستیم. از این رو عزم راسخ دولت هم بر بازنگری در حوزه هنرهای اصیل ایرانی و پرهیز از نگاه ویترینی و توجه به محتوا و زیر ساخت هاست. اکنون که این میراث سترگ از غرقاب طوفان زای تاریخ به دست ما رسیده، بر ماست که جایگاه شاعرانی چون حکیم نظامی را در تاریخچه غنی شعر فارسی بازخوانی و میراث غنی شعری و اندیشگی این سخنور بزرگ را در کنار آثار ارزشمند دیگر گویندگان و نویسندگان پارسی تحلیل کنیم. باید جاذبه نظامی را در حافظه جهانی همچون حافظه داخلی بیش از پیش بشناسیم و به آن ارج نهیم.معرفی شاعرانی چون حکیم نظامی از سطح نخبگانی به سطح عمومی جامعه از دیگر ضروریات است که البته صدا و سیما و سایر رسانه ها در این زمینه نقش مهمی می توانند ایفا کنند.
۲۱ اسفندماه تنها روز برای گرامی داشت نام یک شاعر و احترام به مقام فراخناک سخنوری بزرگ نیست که فزون تر از آن، روز گرامی داشت عواطف ناب انسانی و نکوداشت اندیشه و پاسداشت جان آدمی و عظمت گوهر انسانی است.
در پایان تلاش‌های سخت کوشان و دست اندرکاران دومین دوره بزرگداشت حکیم نظامی را در جای جای میهن عزیز و در خارج از مرزهای ایران اسلامی گرامی می‌دارم و بزرگ می‌شمارم .همچنین از همکارانم در ستاد مرکزی بزرگداشت حکیم نظامی، ستادهای استانی و نیز انجمن‌ها و مؤسسات فرهنگی و ادبی دستگاه‌های مختلف، صدا و سیما، رسانه های مکتوب و برخط و خبرگزاری ها که با پیش بینی و اجرای برنامه های متنوع برای بزرگداشت این شاعر و داستان سرای پارسی گوی حوزه تمدنی ایران سنگ تمام گذاشته اند، قدردانی میکنم. همزمانی نیمه شعبان و سالروز ولادت باسعادت حضرت مهدی (عج) را با آیین‌های هفته بزرگداشت حکیم نظامی به فال نیک می گیرم و امیدوارم این تقارن، فرصتی برای افزایش نشاط اجتماعی و امیدآفرینی مردم عزیز ایران فراهم سازد.
بهترین خاتمه سخن در بزرگداشت این شاعر عزیز و دردانه سخن پارسی، تک بیتی زیبا از خود اوست که فرمود:

فاتحه فکرت و ختم سخن نام خدایست بر او ختم

محمد مهدی اسماعیلی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612