
کتاب سومر و اکد (هنر بینالنهرین از آغاز تا قرن 12 قبل از میلاد) يكى از منابع اصلى تحقيقات علمى در مورد سرزمين سومر و اكد است.
در اين كتاب آندره پارو مولف كتاب كوشيده است با انتخاب ويژگي ها و شاهكارهاى معمارى و اشياي مهم كه در طول ساليان گذشته از مناطق باستانى مختلف بينالنهرين كشف شدند، تلاشهاى مردم و هنرمندان سرزمين بينالنهرين را در معرض ديد علاقهمندان بگذارد.
در اين كتاب او اشارهاى هرچند مختصر به معابد، زيگوراتها، مجسمهها، نقش برجستهها، كودوروها، سنگهاى يادبود، ظروف سفالى و سنگى، مهرهاى استوانهاى و … مىنمايد كه هر كدام از آنها نشانه روشنى از فرهنگ، هنر و تمدن ناشناخته سرزمينى هستند كه در روند تاريخ جهان اولين اقوامى بودهاند كه از دوره روستانشينى به دوره شهرنشينى وارد شدند و هماهنگ با پيشرفتهاى سياسى،اجتماعى، مذهبى، اقتصادى و كشاورزى دست به ابداع خط زدند و خط پيكتوگرافى (خط تصويرى) را به وجود آوردند. از اين تاريخ به بعد است كه بشر با به خدمت گرفتن كاتبان چيره دست وقايع تاريخى زمان خود را بر روى گل نوشتهها در بينالنهرين و ايلام ثبت و ضبط مىكند.
آندره پارو در اين كتاب از هزاره پنجم قبل از ميلاد تا هزاره دوم قبل از ميلاد شاهكارهاى هنرى هنرمندان، صنعتگران، معماران سومر، اور، لاگاش، مارى، اكد، گوتى و در نهايت سومر نو، آمورى، بابل قديم، كاسى و ايلاميها را در معرض ديد علاقه مندان، متخصصان و باستانشناسان قرار مىدهد. علاوه بر اين وى منكر دستاوردهاى ايلاميان در سرزمينهاى جنوب غربى ايران نشده است و تلاشهاى آنها را نيز در كتاب خود در پيشرفت تمدن بشرى مىستايد.
آندره پارو با ارائه جدولهاى علمى كه شامل سلسلهها، نام پادشاهان و نيز مكانهاى باستانى و آثار كشف شده در طول هزارۀ پنجم قبل از ميلاد تا هزارۀ دوم قبل از ميلاد مىباشند، روند دستاوردهاى باستانشناسى را در سرزمينهاى بينالنهرين و ايلام مدنظر قرار مىدهد.
ترجمۀ كتاب مذكور گام كوچكى است براى آشنايى محققان، باستانشناسان، اساتيد و دانشجويان رشته باستانشناسى ايران.
این کتاب در 392 صفحه و به مبلغ 185000 هزار ریال در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.