کد خبر:4293
پ
magtal-m

مقتل كهن فارسي كه در سرزمين چين كتابت شده است

تصوير مربوط به صفحه‌اي از يك مقتل كهن فارسي است كه نسخه آن در سرزمين چين كتابت شده است.

ميراث مكتوب – تصوير مربوط به صفحه‌اي از يك مقتل كهن فارسي است كه نسخه آن در سرزمين چين كتابت شده است. ساختار اين مقتل همانند برخي ديگر از مقتل‌ها صرفاً تاريخي نيست و نشان مي‌دهد كه توسّط ناقلان پديد آمده است. با اينحال از نظام منطقي و تاريخي چندان فراتر نرفته است. متن اثر از رويدادهاي منجر به ولادت حضرت پيامبر «ص» آغاز شده و تا رويدادهاي پس از عاشورا را در بر مي‌گيرد. البته عمده متن مربوط به وقايع تاريخي زندگاني امام حسين «ع» و بويژه واقعة عاشورا است.

از پردازنده اين متن آگاهي نداريم امّا ويژگي‌هايي كهن در نثر اين اثر هست كه مي‌تواند دليل باشد بر آنكه اين اثر پيش از صفويه فراهم آمده است و از اين ديدگاه شايان توجّه است.

البته شعري از سعدي در متن وارد شده كه نشان مي‌دهد نگارش اثر پس از سده هفتم بوده است. ارتباط اين اثر با مقتل‌هاي كهن و بويژه آثار عربي از مواردي است كه جا دارد توسّط پژوهشگران مورد بررسي قرار گيرد.

نسخه اين اثر به شماره 2068 پيوست فارسي در كتابخانه ملي پاريس نگهداري مي‌شود. نسخه كامل است امّا تاريخ كتابت ندارد. از قرائن ظاهري نسخه مي‌توان گفت كه در حدود سده يازدهم يا دوازدهم هجري كتابت شده است.

…………………………………………………

نظر كاربر:F.Ahrari
چهارشنبه 22 آبان 1392 – 12:54
لینک تصاویر کامل این نسخه در آرشیو اینترنتی کتابخانه ملی پاریس http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b52501954z/f1.planchecontact

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612