کد خبر:5933
پ
فاقد تصویر شاخص

معرفی نسخه‌ای دیگر از نسخه‌های خاندان مرزبان

مقالۀ حاضر به معرفی دست‌نویسی از وندیداد ساده می‌پردازد که اخیراً در مشهد یافت شده اسا

میراث مکتوب – مقالۀ حاضر به معرفی دست‌نویسی از وندیداد ساده می‌پردازد که اخیراً در مشهد یافت شده است.

بر اساس سرنگار کتاب، این نسخه را می‌توان از جمله نسخ رَستۀ یزشنی دانست که شامل یسنا، ویسپرد، وندیداد به همراه ادعیه و نیرنگ‌هاست که برای برگزاری آیین کهن یزشنی و خوانش در آن مراسم به‌کار می‌رفته است. این دست‌نویس را دو نویسنده در فاصلۀ زمانی پنج ماه نوشته‌اند. کاتبِ نخستین بخش شَهمردان پسر بهرام پسر مرزبان پسر فریدون پسر بهرام پسر رستم پسر بُندار پسر شَهمردان پسر دینیار است که نسخه را در تاریخ گوش‌روز از ماه اَمرداد سال 1025 یزدگردی از روی نُسَخ پدرش، بهرام، و عمویش، فریدون، رونویسی کرده است.

کاتبِ بخش دوم، فریدون پسر گوبَدشا پسر رستم پسر فریدون پسر گوبَدشا پسر رستم پسر بُندار پسر شَهمردان پسر دینیار، از عموزادگان کاتب اوّل، می‌باشد که این دستنویس را در آذرروز از ماه آذر همان سال (1025 یزدگردی) به انجام رسانیده است. این نسخه فرجامۀ سِومی نیز دارد که، در آن، فردی به نام جاماسپ پسر حکیم پسر اردشیر ادعا می‌کند که این نسخه را از دست‌نویس فریدون پسر گوبدشا رونویسی کرده است. با بررسی دست‌نویس‌هایی که تاکنون از خاندان مرزبان یافت شده شاید بتوان ردّی از نسخۀ اصلی و مادر را که، از آن، برای رونویسی سایر نسخ وندیداد استفاده می‌شده پیدا کرد.

  • برای مطالعه متن کامل این مقاله نوشته فاطمه جهان‌پور اینجا کلیک کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612