
اين يادداشت در ادامه آمده است:
با تشکر از همۀ اندیشمندانی که با اشتیاق و دقت پی گیر تحولات فرهنگی و علمی میهنند و نیز از توجه ویژه ناقد محترم و سپاس از نظر مساعدشان که مقاله: «مُهر و نقش نام مبارک پیامبر (ص) در نقش مُهر» را «نسبتاً خوب و تاحدودي با محتواي مجله همخواني دارد» دانسته اند به عنوان نویسندۀ مقاله نکاتی را در توضیح ، یادآور می شوم:
1- اینکه نوشته اند مقاله دارای مقدمه و دسته بندی نیست و « از ابتدا تا انتها در یک سر فصل جمع شده» به نظر دقیق و درست نیست و همانگونه که در انتهای چکیده و پیش از آغاز مقاله آمده است و ناقد محترم پیشنهاد داده اند سرفصل های : – انگشتر زرین رسول خدا (ص12) – مُهر در کلام الله مجید(ص12) – سجع هایی به صورت بیت(ص16) – سجع هایی به صورت مصرع(ص16) – نام مبارک پیامبر بر روی مُهرهای گوناگون(ص16) با فونتی درشت تر، بولد و با علامت مشخصه ستاره دار آمده اند. در انتهای چکیده نیز آمده است: «در مقاله پیش رو ضمن سخن در بارۀ قدیمی ترین مُهر دوره اسلامی یعنی مُهر پیامبر اکرم(ص) و بررسی علل ساخت آن از منابع مهم و معتبر تاریخی در باره مُهر نبوت سخن گفته و سپس به ذکر موارد استفاده شده از واژه مُهر(خاتم) در کلام الله مجید خواهیم پرداخت و آنگاه با ارائه نمونه هایی روشن به نقش و تاثیری که نام مبارک ایشان بر روی مُهرهای دوره های بعد داشته است سخن خواهیم گفت.»
2- اشکال انقطاع مطلب پیش از تصویر شماره 7 که ناقد محترم به درستی ذکر کرده اند وارد است و در صفحه بندی رخ داده است و به سهم خود از دقت ایشان سپاسگزارم. بی مناسبت نیست که در اینجا متن جا افتاده را مجدداً تقدیم نمایم:
«نام مبارک رسول اکرم اسلام حضرت محمد(ص) بازتاب گسترده ای بر روی مهرهای دوره های گوناگون در ایران داشته است. و افراد بسیاری برای تیمن و تبرک نام ایشان را با سجع های جالبی بر روی مهرهای خود تنظیم و انتخاب نموده اند و حکاکان ماهری به حک استادانه آنها با اشتیاق و ذوق هنری خود مبادرت کرده اند که اینک این آثار جاودانه سند زنده ارادت مردم این سرزمین به پیامبر نور و مهربانی است و در عین حال برای ما از زوایای گوناگون فرهنگی و هنری قابل تامل و مطالعه است. در اینجا به موادی از آنها که تا کنون برخورد کرده ام اشاره می کنم: بازخواني نقش مهري به نام پيامبر اكرم (ص) و ائمه بر روي يك سند. »
3- در مورد اشکال بزرگ بودن برخی از تصاویر مندرج که به صفحه بند گرفته اند نیز باید به عرض برسانم بخشی از این اشکال با هدف حفظ خوانایی تصاویر بوده است چنانچه برای نمونه تصویر شماره 6 که یک صفحۀ کامل به آن اختصاص داده شده است هنوز بخشهای ریز آن ناخواناست و دلیل آن این است که اندازه طول اصل نسخه یک و نیم متر است و برای درج تصویر آن حتی به صورت تمام صفحه در مجله چندین برابر کوچک شده است. به نظر می رسد تصاویر 14و 15 نیز به دلیل داشتن متن های ریز در صورت کوچکتر شدن با اشکال عمدۀ ناخوانی مواجه می شدند، گرچه اشکال ایشان را برای تصویر13 بجا می دانم گرچه در آن صورت شاید صفحه بند به دلیل اتمام مقاله مجبور به رها کردن ص23 به صورت سفید می شد، و راه حل این مشکل در صفحه آرایی از تخصص حقیر خارج است.
باسپاس: محمدجواد جدی
مقاله «مُهر و نقش نام مبارک پیامبر (ص) در نقش مُهر» را بر روي فايل پايين مطالعه كنيد.
…………………………………………………
اخبار مرتبط