کد خبر:4653
پ
fehrest-m4

فهرس مخوطات آیة الله الخادمی الاصفهانی

در مسیر احیاء ترجمان بزرگان شیعه یکی از فعالیتهای این مؤسّسه، فهرست کردن و معرفی کتاب و کتابخانه هایی است که تراث شیعه محسوب می­شوند و تا بحال معرفی نشده اند.

ميراث مكتوب – در مسیر احیاء ترجمان بزرگان شیعه یکی از فعالیتهای این مؤسّسه، فهرست کردن و معرفی کتاب و کتابخانه هایی است که تراث شیعه محسوب می­شوند و تا بحال معرفی نشده اند. مؤسّسه کتاب شناسی شیعه با هدف معرفی مخطوطات خاندان‪های علمی سال گذشته اقدام به تدوین و نشر مخطوطات خاندان بحرالعلوم نمود و این مهم با استقبال برخی بیوتات و تبارهای علمی گردید و در پی آن خانوادۀ مرحوم آیة الله خادمی اقدام به فراهم آوردن فهرست مخطوطات کتابخانه شخصی آیة الله خادمی نمودند و با همکاری مؤسّسه کتاب شناسی شیعه این فهرست آماده شد.

کتاب دارای ٣٤٨ صفحه است در یک مقدّمه و ٣ بخش:

مقدّمه: مختصری از زندگینامه علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مرحوم آیة الله خادمی است. در این مقدمه به مباحث زیر اشاره شده است:

۱.خاندان:

ایشان از خاندان آل صدر اند و سلسلۀ نسب ایشان به امام موسی کاظم(علیه السلام) می‪رسد.

۲.تحصیلات:

آیة الله خادمی دروس حوزه را از اصفهان و نزد شیخ علی مدرس یزدی، آقا میرزا اردستانی، میرزا احمد مدرس اصفهانی، میر محمّدصادق خاتون آبادی آغاز و در ادامه از محضر آخوند عبدالکریم گزی و میر سیّد علی مجتهد نجف آبادی و سیّد محمّد نجف آبادی استفاده نمود. بعد به نجف اشرف برای تکمیل دروس رفت و آنجا در محضر حضرات آیات سیّد ابوالحسن اصفهانی، میرزا حسین نائینی، آقا ضیاء عراقی، شیخ محمّدجواد بلاغی و سیّد ابوتراب خوانساری شاگردی کرد. و در آخر، در سنّ ۲۶ سالگی به مقام رفیع اجتهاد رسید.

۳. آیة الله خادمی از نگاه عالمان:

در این قسمت نظر عالمانی چون علّامه شیخ آقا بزرگ تهرانی، علّامه سیّد محمّدعلی روضاتی، مرحوم سیّد مصلح‪الدین مهدوی، شیخ غلامرضا فیروزیان، مرحوم آیة الله سیّد مهدی یثربی کاشانی، شهید سپهبد صیّاد شیرازی، آیة الله مقتدایی و حجة الاسلام ابراهیمی درج شده است.

۴.اجازات بزرگان به آیة الله خادمی:

در ادامه اجازات بزرگان به آیة الله خادمی آورده شده است که مجیزین عبارتند از: حضرات آیات آقا ضیاء عراقی، سیّد ابوالحسن اصفهانی، میرزا حسین نائینی، میرزا آقا اصطهباناتی و شیخ محمّدکاظم شیرازی.

۵. آثار علمی:

آثارعلمی آیة الله خادمی عبارتند از: رهبر سعادت یا دین محمّد (صلّی الله علیه و آله)، تقریرات درس فقه میرزای نائینی، تقریرات درس اصول، حواشی بر کتاب مصباح الفقیه، رساله‪ای در عدم ارث زوجه از غیر منقول، رساله‪ای در لباس مشکوک، مباحث کلامی، مباحث منطق و مباحث فقهی و اصولی.

۶. فعالیتهای آیة الله خادمی:

الف) تأسیس دارالتبلیغ اصفهان

ب) فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی

ج) فعالیتهای سیاسی و مبارزات

۷. ارتحال:

… و بعد از سالها مجاهدت در صبح روز دوشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۶۳، جمادی الآخره ۱۴۰۵ در اصفهان درگذشت و پس از تشییع به مشهد منتقل و در حرم امام رضا (علیه السلام) به خاک سپرده شد.

۸. زندگینامه خودنوشت آیة الله خادمی:

تولد جمعه سوم شعبان سنه ۱۳۱۹ قمرى، فوت مرحوم والد در سنه ۱۳۲۴. تحصيلات تا سن سيزده سالگى در مدرسه علميه اصفهان تا كلاس نهائى آن دوره و پس از آن اشتغال تام به تحصيلات علوم دينيّه و سطوح نزد مرحوم آقاى حاج شيخ على يزدى و مرحوم حاج سيد ميرزا اردستانى، و آقا ميرزا احمد اصفهانى و سطح رسائل (فرائد) مرحوم شيخ مرتضى انصارى، خدمت مرحوم آية الله آقاى ملا عبدالكريم جزى و حاج مير سيد على نجف‏آبادى و سطح كفايه خدمت مرحوم آقاى سيد محمد نجف‏آبادى و خارج فقه و اصول در اصفهان خدمت مرحوم آيه‏الله آقاى سيّد محمّدصادق خاتون‏آبادى و بعد از تشرّف به نجف خدمت مرحوم آية الله آقاى آقاميرزا حسين نائينى و آقاى آقاسيّد ابوالحسن اصفهانى و آقا ضياءالدين عراقى و درس مذاهب در نجف اشرف خدمت مرحوم آية الله شيخ جواد بلاغى و رجال در نجف در خدمت مرحوم آية الله سيد ابوتراب خوانسارى بوده.

در ادامه تصاویری از اجازات، نامه­ها، اسناد و تصاویر مربوط به آیة الله خادمی و فهرست مخطوطات کتابخانه آیة الله خادمی اصفهانی و تصاویر بعض از نسخ می‪آید. لازم به تذکّر است که اسناد و نامه‪ها بکر و تازه بوده و تا بحال در جایی چاپ نشده‪اند. در توضیح بخش آخر کتاب باید اینگونه تقسیم نمود:

بخش اوّل (اجازات، نامه­ها، اسناد و تصاویر):
1.۱. در بخش اجازات ۸ اجازه اجتهادی و روایی
2.۲. در بخش نامه‪ها ۵۰ نامه از دیگران به آیة الله خادمی و ۱۷ نامه از آیة الله خادمی به دیگران؛ از آن جمله عبارتند از : نامۀ حضرات سیّد ابوالحسن اصفهانی، حاج آقا حسین بروجردی، سیّد محسن حکیم، سیّد محمود شاهرودی، سیّد محمّدهادی میلانی، سیّد علی موسوی بهبهانی، سیّد کاظم شریعتمداری، سیّد محمّدباقر صدر، علّامه امینی، امام خمینی، سیّد محمّدرضا گلپایگانی، اشرفی اصفهانی، شهید نواب صفوی.
3.۳. در بخش اسناد و مکتوبات ۱۷ سند؛ نمونه‪ای از یادداشتهای فقهی آیة الله خادمی، صفحه عنوان کتاب رسائل شیخ انصاری با تصحیح آیة الله خادمی و آیة الله شیخ مرتضی اردکانی، پیام امام خمینی به مناسبت رحلت آیة الله خادمی، اعلامیه‪های مجالس ترحیم و تصویر زندگینامه خودنوشت آیة الله خادمی.
4.۴. و در بخش تصاویر ۲۵ تصویر

از مرحوم آیة الله خادمی درج شده است که بیشتر آنها اوّلین بار است که چاپ می‪شود.

بخش دوم (فهرس مخطوطات آیة الله الخادمي الإصفهاني):

در فهرست مخطوطات کتابخانه مرحوم آیة الله خادمی ۵۳۳ مخطوط که برخی از آنها کتاب و رساله‪‪اند، معرفی شده است.

بخش سوم (تصاویر بعض نسخ خطّی کتابخانه):

در این بخش ۶۴ تصویر از مخطوطات مکتبه مرحوم آیة الله خادمی به صورت رنگی و زیبا آمده است.

شایان ذکر است کتاب دارای یک خاتمه است که در آن فهرست مؤلّفین و کتب درج شده است.

منبع: موسسه كتابشناسي شيعه

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612