کد خبر:3957
پ
kashmiri-m

احوالات محمدحسین کشمیری

محمدحسین کشمیری از تواناترین نستعلیق ‏نویسان شبه ‏قاره‌ هند است که بنابر رواج چند‌صدساله‌ زبان فارسی در هندوستان، تمامی آثارش به زبان‏های فارسی و سپس ترکی و عربی است.

ميراث مكتوب – محمدحسین کشمیری از تواناترین نستعلیق‏نویسان شبه‏قاره‌ هند است که بنابر رواج چند‌صدساله‌ زبان فارسی در هندوستان، تمامی آثارش به زبان‏های فارسی و سپس ترکی و عربی است؛ وی از فرط اشتیاق به فرهنگ و هنر ایرانی و تأثیر این فرهنگ در هندوستان، هیچ اثری را به زبان مادری خویش کتابت نکرده است؛ خوشنویسانی این‏گونه‏ در هندوستان کم نیستند.
در میان کتیبه‏ ها و نسخه‏های خطی هندوستان، دسته‏ای به لهجه‌ هندی و بی‏توجه به وضعیت آن خط در ایران نوشته شده است و دسته‏ای دیگر به قصد رقابت و رسیدن به سلیقه و الگوهای مورد پسند ایرانی، ساخته و پرداخته شده است. همین نکته در شعر سخنوران هندوستان نیز به‌خوبی دیده می‏شود. شاعرانی مانند حسن سجزی دهلوی (ف. 738 ه‍. ق.) و بیدل دهلوی (ف. 1133ه‍. ق)، حتی بیتی به زبان مادری‌شان نسروده‏اند و شعر پارسی را تاج ‌سر سخنوری دانسته‏اند.
محمدحسین از ‏گروهی است که کوشیده تا عیار هنرش را به استادان طراز اول ایرانی هم‌چون میرعلی کاتب‌هروی (ف. 951 ه‍. ق.) برساند و به‌راستی از این میدان پیروز و سربلند بیرون آمده است. وی را می‏توان بهترین پیرو میرعلی در شبه‏قاره به‌شمار‌آورد و گواه این نکته، آثار ممتازش در مرقّع جهانگیری (گلشن) است. در این کتاب کوشش شده تا با پژو‌هش‌هایی عمیق‌تر در احوال این هنرمند همراه با مروری بر آثارش، به دقیق‏ترین شناخت از این هنرمند دست یافت؛ هنرمندی که هنرش در جغرافیای زبان پارسی جلوه‏ای زیبا و یگانه دارد.
وی از اکبرشاه لقب «زرّین‏قلم» گرفت و‌ گاه در آثار خود از عنوان «اکبرشاهی» بهره جسته است. پس از آن در آثاری که در دوره‌ی جهانگیرپادشاه (1037ـ1014 ه‍.ق.) کتابت کرد نیز از لقب «جهانگیری» و «جهانگیرشاهی» بهره‏مند گشت و بسیار مورد توجه این دو پادشاه بود.
گفتنی است که پس از میرعماد (ف 1024 ه‍. ق)، شاگردان و پیروان وی، کمال این خط را در آثار وی جست‌وجو کردند و کمتر به تغییر و تصرّف در این خط اندیشیدند.
این کتاب در 40 صفحه (مصور – رنگي) در قطع وزیری به بهاي 100000 ريال به تازگي از سوي نشر پيكره منتشر شده است.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612