میراث مکتوب- کتابخانۀ کنگرۀ آمریکا یکی از قدیمیترین و غنیترین کتابخانههای آمریکا واقع در شهر واشنگتن است. مجموعهای غنی از کتابهای نادر خطی و چاپی به زبان فارسی در بخش آفریقا و خاورمیانه این کتابخانه نگهداری میشود. این بخش شامل سه بخش آفریقایی، عبری و خاورمیانه است که 78 کشور و منطقه از جنوب آفریقا تا مراکش و از خاورمیانه تا آسیای مرکزی و قفقاز را پوشش میدهد.
در بخش خاورمیانه این کتابخانه مجموعهای ارزشمند از نسخ خطی و کتابهای چاپی کهن (سربی و سنگی) موجود است که از نظر قدمت، شکل و محتوا دارای ویژگیهای منحصر و قابل مطالعهای هستند.
بخش زبانهای ایرانی، شامل فارسی، پشتو، کردی، بلوچی، تاجیکی و لری، در این مجموعه شامل نسخههای خطی و کتابهای چاپ سنگی و سربی است که زبان فارسی، زبان اصلی آنها به شمار میآید.
بیشتر کتابهای این مجموعه در دهۀ 1930 توسط کرکور میناسیان (1874-1944)، فروشندۀ مشهور هنرهای زیبای اسلامی و خاورمیانه، برای کتابخانه تهیه شده است. مجموعۀ میناسیان شامل گنجینههایی از کل خاورمیانه با کتابها و نسخههای خطی کمیاب به زبانهای عربی، فارسی، ترکی و ارمنی بود. از آن پس نیز مجموعۀ کتب فارسی با خرید برخی کتابها و اهدای آثار توسط افراد، غنیتر شده و در حال حاضر دارای 169 نسخۀ خطی و 632 عنوان چاپ سنگی و بیش از 300 عنوان چاپ سربی است.
فهرست حاضر دربردارندۀ اطلاعات دقیقی از 100 عنوان کتاب فارسی است که با تکنیک چاپ سربی منتشر شده و در مخزن این کتابخانه موجود است.
به گفتۀ مؤلف کتاب، به نظر میرسد که بسیاری از این منابع برای مخاطبان خارج از ایران منتشر شدهاند و نسخههای کتابهای مزبور تنها در کتابخانههای دانشگاهی در اروپا و آمریکا و کتابخانههای مادر در دنیا قابل دسترسی هستند. به عقیدۀ بوذری اطلاع ما از این کتابها که در مجموعههای خارج از ایران نگهداری میشوند، میتواند بسیاری از ناگفتههای چاپ فارسی را بر محققان تاریخ چاپ معلوم کند.
وجود تصاویر و نمایههای فنی متعدد در انتهای این کتاب کمک قابل توجهی برای درک بهتر محتوای این کتابهاست.
کتاب «فهرست کتابهای فارسی چاپ سربی کتابخانۀ کنگرۀ آمریکا» تألیف علی بوذری از سوی انتشارات وارقان چاپ و منتشر شده است.