این کتاب شامل زبان و خط در ایران/ خوشنویسی در ایران/ آموزش خوشنویسی/ شعر و خوشنویسی/ رسالههای خوشنویسی/ فهرست هنرمندان عنوان بخشهای این کتاب است.
ویژگی های کتاب:
– ۳۹۲ صفحه در قطع رحلی.
– دربرگیرندۀ ۳۵۷ تصویر چهار رنگ از خطوط کوفی، بنایی، نسخ، ثلث، ریحان، محقّق، رقاع، توقیع، تعلیق، شکستۀ تعلیق، نستعلیق، شکستۀ نستعلیق، نقاشیخط و … که بیش از نیمی از آنها برای نخستین بار با شرحی مفصّل منتشر میگردد. تصاویری برگرفته از مرقعات نفیس و نسخههای خطی موزهها، کتابخانهها و مجموعههای خصوصی ایران و خارج از کشور و کتیبهنگاریهای ارزشمند.
– بررسی سیر تاریخی خوشنویسی ایران از خطِّ کوفی تا شکستۀ نستعلیق و نقاشیخط معاصر.
– معرفی تفصیلی احوال و آثار اوجهای درخشان خوشنویسی.
– معرفی اجمالی ۳۰ رساله و متن کهن در آموزش خوشنویسی.
– معرفی اختصاری حدود ۹۰۰ خوشنویس از ابنمقله تا دورۀ معاصر.
– کتابشناسی گزیده شامل معرفی دقیق بیش از ۳۰۰ منبع و مرجع دربارۀ خوشنویسی به زبانهای فارسی، عربی، ترکی، اردو، انگلیسی و فرانسه.
معرفی مؤلف:
دکتر حمیدرضا قلیچخانی فارغالتحصیل دکترای ادبیات در عنوان: «مطالعۀ نسخهپردازی و کتابآرایی» از دانشگاه دهلی است. وی در سال ۱۳۶۳ آموزش خوشنویسی را نزد استاد اویس وفسی آغاز کرد و سپس به محضر استادان: سید محمد حسینی موحد و غلامحسین امیرخانی راه یافت و در سال ۱۳۶۸ دورۀ ممتاز خط نستعلیق و ثلث را به پایان رساند. از او کتابها و مقالات بسیاری در خوشنویسی و نسخهپردازی منتشر شده که از آن جمله است: «فرهنگ واژگان و اصطلاحات خوشنویسی»، «رسالاتی در خوشنویسی و هنرهای وابسته»، تصحیح دواوین: فروغی بسطامی، نرگسی ابهری، حسن سجزی دهلوی.