کد خبر:9739
پ
noskheshaname3

برگزاری نشست «نسخه های خطی فارسی موزۀ ماتناداران ارمنستان و معرفی نسخه ای نفیس از شاهنامه»

نشست «نسخه های خطی فارسی موزۀ ماتناداران ارمنستان و معرفی نسخه ای نفیس از شاهنامه (شاهنامۀ مصور عصر قاجاريه – مجموعۀ نسخ خطی عربی ماتناداران، به شمارۀ ۵۳۵) روز دوشنبه 27 دی برگزار خواهد شد.

میراث مکتوب – نشست «نسخه های خطی فارسی موزۀ ماتناداران ارمنستان و معرفی نسخه ای نفیس از شاهنامه (شاهنامۀ مصور عصر قاجاريه – مجموعۀ نسخ خطی عربی ماتناداران، به شمارۀ ۵۳۵ ) روز دوشنبه 27 دی برگزار خواهد شد.

در این نشست دکتر ایوت تجریان از بخش نسخه های خطی کتابخانۀ ماتناداران ارمنستان سخنرانی خواهد کرد.  

این نشست نود و پنجمین نشست از سلسله نشست های مرکز پژوهشی میراث مکتوب است و روز دوشنبه 27 دی ماه سال جاری از ساعت 16:00 تا 17:30 در مرکز پژوهشی میراث مکتوب، واقع در خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و دانشگاه، ساختمان فروردین، شمارۀ 1182، طبقۀ دوم، واحد 9 برگزار می شود.

دربارۀ مؤسسۀ نسخ خطی ماتناداران و شاهنامۀ مصور عصر قاجاريه

مؤسسه نسخ خطی ماتناداران ايروان حاوی مجموعه ای از 17000 نسخه خطی و 30000 سند ديگر است که شامل موضوعاتی چون تاريخ، هنر، فلسفه، علوم، طب، زبان شناسی، ستاره شناسی، موسيقی ادبيات و غيره می شود. علاوه بر مجموعه های کتب و اسناد به زبان ارمنی، ماتناداران حاوی مجموعه ها يی به زبان های لاتين،  عربی، فارسی، يونانی، هندی و زبانهای دیگر می باشد. در ماتناداران حدود 400 نسخه خطی و نگارگری از استادان هنرمند ايران شامل فرامين، اسناد تجاری، نسخ مصوّر وجود دارد.

در ميان گنجينه های مجموعه نسخ خطوط عربی ماتناداران شاهنامه ای موجود می باشد که در عصر قاجاريه کتابت شده، با مقدمۀ منثور بایسنقری  و  در کتابخانه به شمارۀ ۵۳۵ به ثبت رسيده است. طبق اطلاعاتی که در خاتمه آمده است اين نسخه در سال ۱۲۴۵ هجری / ۱۸۳۰ میلادی به دستور محمد کریم خان بیدشهری تهيه و محمد حسین ابن علی محمد اغاولی آن را به سمت تحریر در آورده است. شاهنامۀ مذکور شامل ۳۹۰ صفحه با ۵۶ نگاره می باشد. نقاشان عصر قاجار از ادامۀ سنتهای نگارگری ايرانی خودداری کردند و نخستين نکته ای که در اين شاهنامه جلب توجه می کند درباری بودن آن است. در اين شاهنامه نگارۀ شمارۀ 48 آ جای بسزائی دارد و در سخنرانی به تحليل آن پرداخته خواهد شد. هدف از این تحقیق معرفی نسخۀ مصور شاهنامۀ ۵۳۵ و خصوصیات نگارگری منحصربه فرد این اثر هنری موجود در ماتناداران می باشد. ويژگيهای ساختاری و هنری شاهنامۀ مصوّر ماتناداران به شمارۀ ۵۳۵  با اينکه اصالت و متانت نگاره های کهن را ندارد ولی همانند هـر اثر هنـری ديگـر، زادۀ شـرايط زمـان خـود اسـت و دسـتاوردهای مثبــت و منفی آن در کنار هــم سنجيده می شـوند.

.برای آشنایی با فعالیت های علمی دکتر ایوت تجریان اینجا کلیک کنید

 

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612