کد خبر:3541
پ
ashrafi-m

انتشار دیوان اشرفی سمرقندی سراینده گمنام قرن ششم

اشرفی سمرقندی از گویندگان گمنام، سده ششم هجری است که دیوان اشعار او تاکنون به چاپ نرسیده و تنها منبع محقّقان در بابِ وی اطلاعات محدود تذکره‌نویسان بوده است

میراث مکتوب – اشرفی سمرقندی از گویندگان گمنام، سده ششم هجری است که دیوان اشعار او تاکنون به چاپ نرسیده و تنها منبع محقّقان در بابِ وی اطلاعات محدود تذکره‌نویسان بوده است.
اشرفی سمرقندی از گویندگان گمنام، امّا توانای سده ششم هجری است که دیوان اشعار او تاکنون به چاپ نرسیده و تنها منبع محقّقان در بابِ وی اطلاعات محدود و غالباً خالی از تحقیق تذکره‌نویسان بوده است. با کمال تعجّب، این گمنامی، تا زمان حال نیز ادامه داشته و در هیچ ‌یک از آثار معاصران، به وی و اشعارش پرداخته نشده است.
در دیوان اشرفی، علاوه بر فواید زبانی و ادبی، اطلاعات تاریخی مهمی درباره‌ی حکمرانان محلی و پادشاهان سلسله‌ی قراخانی که در سده‌ی ۶ قمری در ماوراءالنهر حکومت داشته‌اند و رجال ایشان وجود دارد که در منابع تاریخی به آنها کمتر پرداخته شده است؛ از این رو دیوان وی یکی از منابع مهمّ این دوره است.
در این تصحیح، از همۀ مجموعه‌ها، سفینه‎ها، تذکره‎ها و جنگ‌های خطی و چاپیِ در دسترس که از اشعار اشرفی بهره‌ای داشته‌اند، استفاده شده است. در مقدّمه نیز براساس اطّلاعاتی که از دیوان وی به دست می‌آید، شرحی جامع از احوال او ارائه شده و سبک شعریِ وی مفصلاً مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان متن نیز تعلیقاتی مختصر به همراه ۱۲ نمایه مفید ارائه شده که به تحقیق درباره این اشعار این سراینده کمک شایانی می‌کند. این نمایه‌ها عبارتند از:

◦اشخاص، خاندان و نژادها و…
◦جای‌ها
◦مناصب و پیشه‌ها
◦اسباب و ابزارها
◦ستارگان و اصطلاحات نجومی
◦سنگ‌ها، فلزات، زیورآلات
◦پوشاک و عطریات
◦درختان و گیاهان
◦جانوران
◦لغات، ترکیبات و تعبیرات
◦ترکیبات ادبی و بلاغی
◦مثلواره‌ها
در دیوان اشرفی، علاوه بر فواید زبانی و ادبی، اطلاعات تاریخی مهمی دربارۀ حکمرانان محلّی و پادشاهان سلسله قراخانی که در سدۀ ۶ق در ماوراءالنهر حکومت داشته‌اند، و رجال ایشان وجود دارد که در منابع تاریخی به آنها کمتر پرداخته‌ شده است؛ از این رو دیوان وی یکی از منابع مهمّ این دوره و نیز منابع پیش از حمله مغول است.
در مقدمه تقریباً مفصل مصححان شرح احوال، ممدوحان،‌ آثار، سبک شعری، اشرفی و شاعران دیگر، معرفی نسخه‌ها،‌ شیوه تصحیح و تصویر نسخه‌های خطی آمده است.
نسخ خطی به کار رفته در این تصحیح عبارتند از:

* نسخه کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران به شماره‌ی ۱۰۴ب
* نسخه کتابخانه مجلس شورای اسلامی به شماره‌ی ۵۹۷۶
* نسخه کتابخانه مجلس شورای اسلامی به شماره‌ی ۱۶۷۷۸
همچنین در تصحیح این اثر از بیست نسخه خطی به عنوان منبع فرعی و دوازده منبع چاپی نیز علاوه بر نسخه‌های خطی بالا استفاده شده است.
دیوان اشرفی سمرقندی شامل ۳۶ قصیده، ۶۵ قطعه، ۱ ترجیع‌بند و ترکیب‌بند، ۴۱ غزل و همچنین رباعی است،‌ در انتهای دیوان نیز پراکنده‌ها و تعلیقات آمده است.
دیوان اشرفی سمرقندی سروده‌ شرف‌الدّین اشرفی سمرقندی شاعر قرن ششم به تصحیح عباس بگ‌جانی و امید سروری از سوی کتابخانه مجلس و با همکاری انتشارات سفیر اردهال منتشر شده است.

منبع: کتابخانه مجلس شورای اسلامی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612