این مراسم رونمایی با حضور حجتالاسلام سید جلال حسینی، رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و جمعی از مدیران، کارشناسان و پژوهشگران این سازمان، 18 دیماه 1403، در محل ورودی مخزن چاپی کتابخانه مرکزی این آستان مقدس، برگزار شد.
کتاب کشف الیقین فی فضائل امیرالمؤمنین(ع) تألیف حسن بن یوسف معروف به «علامه حلِی» و یکی از نسخ خطی نفیس این کتابخانه است که به شماره 1812 در مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی نگهداری میشود.
این نسخه دربردارنده احادیثی درباره فضایل و مناقب حضرت علی بن ابی طالب(ع) به زبان عربی است که در چهار فصل شامل فضایل حضرت علی(ع) قبل از ولادت، فضایل هنگام ولادت، فضایل هنگام کمال و بلوغ و فضائل پس از شهادت، نوشته شده است.
از کتاب کشف الیقین فی فضائل امیرالمؤمنین(ع)، 31 نسخه در کتابخانههای ایران وجود دارد که از این تعداد، هفت نسخه خطی آن در کتابخانه آستان قدس رضوی نگهداری میشود.
نسخه خطی نفیسی که در این مراسم رونمایی شد، بهخط نسخ 14 سطری در 172 برگ در ماه جمادیالاخر سال 1090 کتابت و با تیماج مجلد شده است. کاتب در انتهای نسخه خود را با عبارت «تراب أقدام مؤمنین روضه رضویه» توصیف میکند.
همچنین این نسخه توسط زینالعابدین خادم اصفهانی در سال 1166 هجری قمری وقف کتابخانه آستان قدس رضوی شده است.
این نسخه با عبارت «بسمله و به نستعين. الحمدلله القديمُ القاهِرُ العظیمُ القادرُ الحَلیم» آغاز شده و با عبارت «صلّی اللهُ علی سیّد المُرسلین محمدُ النّبی و آله الطاهرین وَ سَلَّم وَ شرّفَ وَ کرّمَ» به پایان رسیده است.
رجب؛ ماه امیدواری
در این مراسم، حجتالاسلام مرتضی دهشت، استاد حوزه و دانشگاه، اظهار کرد: رجب، یکی از ماههای امیدآفرین در دل انسانها است. در واقع، اوج امید و امیدواری را در این ماه پربرکت میبینیم. بیشک، انسان تا وقتی امید دارد، حرکت میکند. انسان ناامید به زمین مینشیند و شکست میخورد.
وی از «رجب الاصب»، بهعنوان یکی از صفتهای ماه رجب نام برد و گفت: این صفت روایتگر این نکته است که یکباره رحمت الهی بر سر بندهها ریخته میشود. یعنی اوج امیدبخشی و مأیوس نشدن از درگاه خداوند متعال را در این ماه میبینیم.
سخنران این مراسم با تأکید بر دعاهای ماه رجب، افزود: در واقع، خداوند در ماه رجب، درهای رحمت را بیش از پیش گشوده است. همچنین رجب را باید ماه فرصت بندگی بنامیم.
وی با اشاره به یکی از روایات نقل شده از پیامبر اکرم(ص) ادامه داد: خداوند متعال در آسمان هفتم، مَلَکی گذاشته که دعوتکننده است. این ملک، هر شب از ماه رجب تا صبح، مردم را دعوت میکند. دراینمیان، خوش به حال افرادی است که اهل ذکر، طاعت و بندگی هستند.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: درک فضائل رجب و امید به این ماه داشتن، انسان را به مرحلهای میرساند که در قیامت میگویند، کجا هستند افرادی که به ماه رجب باور داشتند. این ماه، ماه بزرگی است و افرادی که در آن در خواب غفلت باشند، دچار خسران و ضرر میشوند.
وی با تأکید بر اینکه ماه رجب، مملو از ایام ولادت و شهادت ائمه اطهار(ع) نیز است، تصریح کرد: اگر میخواهیم اوج بگیریم و تا عرش الهی برویم، رجب، ماه فرصت بندگی و حضور است. دراینبین، اگر در این ماه، بندگی خود را نشان دهیم، به ماه رمضان نیز دعوت میشویم.
در ادامه دهشت، درباره نامگذاری کتاب کشف الیقین نیز گفت: روایتی از حضرت امیرالمؤمنین(ع) وجود دارد که اگر پرده حقایق کنار برود، حوادثی باورنکردنی را خواهیم دید. بهاینترتیب، اگر به دنبال یقین هستید و میخواهید یقین را بشناسید، حضرت علی(ع)، اصل یقین است. بیشک، علامه حلی در نامگذاری این کتاب، سلیقه به خرج داده است.
همچنین وی در این مراسم رونمایی با تأکید بر اهمیت برگزاری برنامه سهشنبههای علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی و آثار و برکات آن، خاطرنشان کرد: محتواهای تولید شده در این برنامه را در قالب یک بانک اطلاعاتی باید گردآوری کرد و در دسترس پژوهشگران قرار داد.
منبع: کتابخانه آستان قدس رضوی