به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب، به مناسبت گرامیداشت بیستوهشتمین سال تأسیس این مؤسسه، از روز دوشنبه ۲۷ دیماه تا پنجشنبه ۳۰ دیماه ۱۴۰۰، مجموعهای از گفتارهای اساتید و پژوهشگران برجسته دربارۀ فعالیتها و دستاوردهای مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب در فضای مجازی پخش شد.
یکی از این سخنرانیهای توسط دکتر اکبر ایرانی (مدیرعامل مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب)، ارائه شد. وی در سخنرانی خود به تشریح روند شکلگیری مؤسسه پرداخت و گفت: در سال ۱۳۷۲ دفتری به نام دفتر نشر میراث مکتوب در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شکل گرفت و طرحِ احیایِ نسخِ خطی در واقع در اوایل سال ۱۳۷۳ مورد تصویبِ بزرگان و مسئولان قرار گرفت. بنده توفیق داشتم که این طرح را از همان آغاز تاکنون پیش ببرم. با مشورت بزرگانی چون مرحوم ایرج افشار، دانشپژوه، نورانی، دکتر شهیدی و اساتیدی دیگر فهرستهایی تهیه شد و براساس آن فهرستها برای آثار سفارش تحقیق و تصحیح دادیم. مرکز در سال ۱۳۷۷ به عنوان مؤسسه ثبت شد و به صورت هیئت امنایی تاکنون اداره شده است.
در طول این سالها اهتمام ما روی متون کلاسیک (متون کهن) از آغاز، یعنی از قرن سوم و چهارم هجری که آثار مکتوب تمدن اسلامی از آن دوره وجود دارد، تا اواخر قاجار است؛ در موضوعات مختلف ادبی، تاریخی، فلسفی، کلامی، تاریخ علمی و فهرستنویسی، نسخهشناسی و کتابشناسی. همۀ این موضوعات در گسترۀ تمدن اسلامی وجود داشته است. ما این آثار را با اولویتهایی شناسایی کردیم و با استانداردهایی توسط کارشناسان و استادان بررسی و داوری شدند. مواردی که به تأیید میرسیده در مرحله بعد مورد تحقیق و تصحیح قرار میگرفته و در نهایت منتشر میشده است. البته فراز و نشیب هم زیاد بوده و ما مرتبا فعالیت خود را آسیبشناسی کردهایم و اشکالاتمان را سعی کردهایم برطرف کنیم و به نقطۀ ایدهآل نزدیک شویم.
وی در ادامه به فعالیتهای صورت گرفته در مؤسسه پرداخت؛ از جمله انتشار ۳۶۸ عنوان کتاب، که حدود ۶۸۰ جلد را دربرمیگیرد، برگزاری و یا مشارکت در برگزاری چهل همایش داخلی و خارجی، انتشار سه مجلۀ علمی، اجرای طرح میراثهای مشترک با دیگر کشورها، تقویت هویت دینی با اجرای طرح احیای مواریث شیعی، کمک به غنیسازی و تقویت زبان فارسی و واژگان فارسی از طریق چاپ عکسی بعضی آثار کهن، فرهنگهای لغت فارسی به فارسی، و عربی و فارسی، تقویت هویت فرهنگی و هویت ملی با انتشار آثار جغرافیایی نشاندهندۀ گسترۀ سیاسی ایران در طول تاریخ، پژوهشهای روشنگرانه برای مقابله با اندیشههای قومگرایانه، ایجاد پایگاه فروش آثار هم به صورت کاغذی و هم به صورت فایل و برخط، حمایت از دانشجویان در زمینه رسالهها و پایانامههای تحقیق و تصحیح متون، متنشناسی و توجه به محتوای متون، همکاری با بیش از بیست مؤسسۀ معتبر خارجی در انتشار بیش از چهل اثر، و به طور خاص همکاری با انتشارات بریل برای انتشار آثار میراث مکتوب در خارج از ایران، و حضور در نمایشگاههای داخلی و خارجی.
مشروح سخنان دکتر اکبر ایرانی را میتوانید در ویدئوی زیر ببینید و بشنوید.