کد خبر:2235
پ
tarikh-s-2

پژوهش در بخش هایی از تاریخ

عصر صفویه یکی از با اهمیت ترین دوره های تاریخ ایران محسوب می شود. به علت ریشه مذهبی آن، چهره ویژه ای از حکومت جلوه گر می شود که زمینه بسیاری از تحولات اجتماعی، سیاسی، و مذهبی در اعصار بعدی را نیز پدید می آورد.

میراث مکتوب – عصر صفویه یکی از با اهمیت ترین دوره های تاریخ ایران محسوب می شود. به علت ریشه مذهبی آن، چهره ویژه ای از حکومت جلوه گر می شود که زمینه بسیاری از تحولات اجتماعی، سیاسی، و مذهبی در اعصار بعدی را نیز پدید می آورد. در این دوران شاهان صفوی با انگیزه هایی خاص که بی تردید مهم ترین آنها حفظ تاج و تخت و استمرار استیلا بر سرزمین ایران و پایداری در برابر دولت عثمانی بود، دست یاری به سوی عالمان دینی و به طور مشخص فقیهان شیعی دراز کردند و آنها نیز که مطلوب خویش را، که همانا تبلیغ و ترویج مذهب تشیع امامیه و فقه جعفری می دانستند، این دعوت را به نیکی اجابت کرده و به یاری و به پشتوانه قدرت شاهان صفوی به تثبیت و تحکیم مبانی آموزش دینی در جهت ترویج و اشاعه فقه جعفری پرداختند. بدین سان یکی از دوره های پر رونق بازار آموزش و پرورش علوم دینی و به ویژه علوم نقی شیعه رقم خورد. این وضعیت توسط سیاحان اروپایی که در عهد صفویه به ایران سفر کرده اند، مورد توجه قرار گرفته و در نوشته هایشان به خوبی قابل مشاهده است.
آنچه خواندید بخشی از چکیده مقاله ای است با عنوان «وضعیت علم و آموزش در دوره صفویه (با استناد به سفرنامه ها)» به قلم الهام ملک زاده و الهام شیرین زبان که در شماره اخیر فصلنامه تاریخ پژوهی به چاپ رسیده است. دیگر عناوینی که در این شماره به چاپ رسیده بدین قرارند:
سیاست های مالی مجلس اول مشروطه از نگاه روزنامه انجمن تبریز: امین نادری رمضان آباد
روابط ایران و شوروی در عصر وزارت درباری عبدالحسین تیمورتاش: ممرجان برهانیف میکائیل وحیدی راد
نگاهی به زندگی سیاسی – اجتماعی میرزا یحیی دولت آبادی: آرش صبوری زالوآبی
مقایسه تطبیقی چاپ اول و بیستم کتاب دو قرن سکوت: محمد بختیاری
نقش طایفه استاجلو در جریان جانشینی شاه طهماسب و دوران سلطنت شاه اسماعیل دوم: نسا باقری
بررسی نقش شیخ محمد تقی بهلول در اصلاحات حکومت رضا شاه: شیرین چمنی
جغرافیای تاریخی اشکذر بر اساس اسناد مکتوب و داده های باستان شناسی: سید فضل الله میردهقان اشکذری
مفاهیم مذهبی در هنر عصر صفوی با نگاهی تاریخی (قالی بافی و نگارگری): محمد افروغ، رضا صفری
آب در فرهنگ ایرانیان مسلمان: نرگس صالح نژاد
ایل قشقایی و مساله هرات در دوره ناصرالدین شاه: شهناز مسلمی
نبرد روسیه و ایران و واپسین تلاش های گرجیان در احیای سلسله سلطنتی گرجستان…:آیرینا کوشوریدزه، رضا دستجردی
نظرات روزنامه حبل المتین درباره آمریکا و ایجاد روابط با آن دولت: شیخه شنبدی نیا
حضور امام حسن (ع) در ایران: فاطمه اخروی
فصلنامه علمی- تخصصی تاریخ پژوهی؛ شماره ۵۰؛ صاحب امتیاز: انجمن علمی گروه تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد؛ مدیر مسئول: بهرام فلاح نژآد؛ سردبیر: غلامحسین نوعی؛ در قطع وزیری؛ با ۲۶۲صفحه منتشر شده است.

معرفی کتاب از زکیه بیات

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612