کد خبر:9753
پ
فاقد تصویر شاخص

هفت مقاله درباره تمدن در راه ناهموار تمدن

واژۀ تمدن اولین بار در نیمه ی دوم قرن هجدهم، در چند متن فرانسوی، در معنایی نزدیک به فهم امروز ما پدیدار شده است.

میراث مکتوب – کتاب حاضر حاوی هفت مقاله برگزیده توسط محمّد ملاعباسی است که درباره تمدن نوشته شده است. واژۀ تمدن اولین بار در نیمه ی دوم قرن هجدهم، در چند متن فرانسوی، در معنایی نزدیک به فهم امروز ما پدیدار شده است.

تمدن مفهومی است مبهم و پیچیده. به همین علت هرکس خواسته است درباره ی این مفهوم بحث کند، لاجرم از آن تعریفی به دست داده و این تعاریف نو به نو، به پیچیدگی این مفهوم بیشتر دامن زده است، عمر این کلمه بیش از 250 سال نیست. اما در این عمر نه چندان بلند، معناها و دلالت های بسیاری به خود گرفته است؛ علاوه بر این، تداعی های اخلاقی رنگارنگی داشته است.

تمدن سازی، یا احیای نظام مند و برنامه ریزی شده ی تمدن اسلامی، موضوعی پربسامد در گفت و گوهای اندیشمندان مسلمان است. در کنار بحث رایج «امکان یا امتناع» تمدن سازی، شایسته است بحثی اخلاقی نیز در این زمینه باز شود: تلاش برای تمدن سازی چه پیامدهای اخلاقی ای در پی خواهد داشت؟ چه مفهومی از تمدن آرمان ما خواهد بود؟ مرز تمدن سازی با امپریالیسم کجاست؟ این مجموعه مقالات تلاش کرده است تا اشاراتی به این بحث ها داشته باشد.

مقاله اول: آرمان تمدن؛ منشأها، معناها و اشارات

مقاله دوم: تمدن و سرچشمه های آن

مقاله سوم: برخورد تمدن ها

مقاله چهارم: تمدن به  منزله ی تاریخ

مقاله پنجم: تحلیل تمدنی؛ نوسازی سنت جامعه شناختی

مقاله ششم: آیا می توان تمدنی زوال یافته را بازسازی کرد؟ تمدن اسلامی یا اسلام مدنی؟

مقاله هفتم: برای آخرین بار، تمدن

ادوارد تیریاکیان، برت باودن، جمعی از نویسندگان، حمید دباشی، راه ناهموار تمدن (هفت مقاله)، مترجم: محمد ملاعباسی، تهران، ترجمان علوم اسلامی، 256 صفحه، شمارگان: 500 نسخه، قطع: رقعی، 1395.

منبع: کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612