مکانهای تاریخی جزو این میراث هستند که گاه حوادث، گاهی جنگ و جدال بشر و سوگمندانه امروز تعصب و جهالت باعث تخریب آنها شده است.
یکی از بارزترین آنها تخریب اماکن تاریخی مکه و مدینه توسط کسانی است به اسم مسلمان. تنها جایی که از تعرض جهالت آنها در امان ماند، بارگاه محترم نبوی (ص) بود. مراقد صحابه و خاندان رسول الله در مکه، مدینه، کربلا و … همه از بین رفت و تا امروز در شام ادامه دارد.
احیای بسیاری از این آثار دیگر ناممکن و چون آب رفته از جوی است. آنچه امروز باید انجام داد، آگاهی بخشی به ملتهاست تا از چنین وقایعی جلوگیری شود. در این راه، محققان و نویسندگان باید پیشقدم شوند. این کار را عبدالوهاب ابراهیم سلیمان از داخل خود وهابیت انجام داده است. دکتر ابو سلیمان در ۱۳۵۶ ق در مکه مکرمه متولد شد و در سال ۱۳۷۳ ق وارد آموزشگاه علمی سعودی شد و در سال ۱۳۷۷ ق از دانشکده دین در مکه مکرمه فارغالتحصیل شد. وی پس از تحصیل در دانشگاه آمریکایی بیروت، به لندن اعزام شد و در سال ۱۳۹۰ ق از دانشگاه لندن با درجه دکتری فارغ التحصیل گشت. وی در سال ۱۴۰۳ ق در دانشگاهام القرای مکه مکرمه به رتبه استاد تمامی رسید. از ابوسلیمان بیش از ۵۰ اثر علمی در قالب کتاب و مقاله به چاپ رسیده است. او همچنین مسؤلیتهای علمی و اجتماعی فراوانی داشته است.
یکی از تألیفات او کتاب الاماکن المأثوره المتواتره فی مکه المکرمه عرض و تحلیل، اکنون به فارسی ترجمه شده و با عنوان مکانهای تاریخی مکه مکرمه منتشر شده است. وی در این زمینه رویکرد انتقادی داشته و بر حفظ این امکان تأکید کرده است.
فهرست مطالب کتاب به ترتیب زیر است:
دیباچه
مقدمه مترجم
پیشگفتار
فصل یکم: سرآغاز نگارش درباره مکانهای تاریخی مکه مکرمه
فصل دوم: مکانهای تاریخی مکه مکرمه در کتابهای تاریخی
فصل سوم: مکانهای تاریخی مکه مکرمه در تألیفهای فقهی
فصل چهارم: شواهد تواتر محلی درباره مکانهای تاریخی مکه مکرمه
فصل پنجم: دیدگاه علما درباره زیارت مکانهای تاریخی در مکه مکرمه
فصل ششم: وضع کنونی مکانهای تاریخی در مکه مکرمه
گفتار پایانی
پیوست
مکان
منبع: کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران