میراث مکتوب- سهشنبه ۲۱ آذر، استاد محمد روشن شمع نودسالگی کیک تولدش را خاموش کرد تا همچنان شمع وجودش روشن بماند سالیان سال.
تصحیح دهها متن کهن فارسی، از جمله تاریخنامۀ طبری (۵ جلد)، شرح تعرف (۵جلد)، جامعالتواریخ خواجه رشیدالدین فضلالله همدانی (۱۷جلد) و اخیرا نهج الادب (۲جلد)، کاریست کارستان و خدمتی است شایان به زبان فارسی و فرهنگ ایرانی. سالها پیش حدود ۱۵ هزار جلد، قفسههای کتابخانۀ دانشگاه شهرکرد مزین شد به کتابخانۀ خصوصیاش. هر از گاهی توفیق زیارتش دست میدهد. شکوهخانم بانوی هنردوست و همسر فداکارش یاور اوست در امور منزل و حتی نمونهخوانی آثارش. عاشق صدای شجریان است.
استاد روشن، هنوز حدود پنج هزار جلد کتاب در منزل دارد. در صفحات اول کتابها یادداشتها دارد از اغلاط مطبعی کتاب گرفته تا مطالبی درباره کتاب و مؤلف آن. اکثر کتابها و نشریات میراث مکتوب پیش چشم است و البته مایۀ شرمساری بنده.
قسم او با گویش شیرین گیلکی، اصطلاح به موی شماست. مثل قسم حضرت عباس معروف. روشن کمحرف و آرام است. با محبت و فروتن و بیادعاست. کتابخانهاش مزین است به تصاویر استادان و مشاهیر معاصر و گاه از آنان خاطرات شیرینی نقل میکند. از جمله خانلری و فروزانفر و معین و پورداوود و….
وقت خداحافظی دعایش گفتیم که به قول تاجیکان:
۱۲۰ ساله شوید آنگاه پیر شوید.