کد خبر:15648
پ
3672774

سهم ایران در علوم قرون وسطی

کتاب «سهم ایران در علوم قرون وسطی» نوشته و ترجمه شهرام تقی‌زاده انصاری از سوی بنیاد ایران‌شناسی منتشر شد.

میراث مکتوب- بنیاد ایران‌شناسی به‌تازگی ۶ کتاب را در حوزه باستان‌شناسی، ایران و فرهنگ منتشر کرده که یکی از آن‌ها، کتاب «سهم ایران در علوم قرون وسطی» است.

این‌بنیاد به‌تازگی چند عنوان کتاب جدید منتشر و راهی بازار نشر کرده است.

کتاب «سهم ایران در علوم قرون وسطی» نوشته و ترجمه شهرام تقی‌زاده انصاری یکی از کتاب‌هایی است که بنیاد ایران‌شناسی به‌تازگی چاپ کرده است. این‌کتاب با فرازهایی از گفتار مشاهیر و همچنین تحقیقات مولف در مورد توجه به علم در اسلام آغاز شده و در ادامه مقالاتی ارزشمند از دانشمندان و مورخان غربی ترجمه و ارائه شده است.

این‌اثر هم با ۲۱۶ صفحه و قیمت ۴۵ هزار تومان به چاپ رسیده است.

دیگر کتاب تازه منتشرشده از سوی این‌بنیاد فرهنگی «دانشنامه ابزار و آلات (نظامی و رزمی)» با پژوهش و نگارش نادر کریمیان سردشتی است.

دانشنامه‌ ابزار و آلات به‌دلیل سهولت دسترسی به مدخل‌های مورد نظر اشیاء و کاربردی بودن ترتیب الفبایی در تدوین دایرﻯالمعارف‌ها، براساس «الفبایی» تدوین و تألیف شده است. علاوه‌ بر این طبقه‌بندی، تنظیم موضوعی و رده‌ای نیز لحاظ شده یعنی هر دانشنامه جداگانه تدوین و تألیف شده و سپس بر اساس ترتیب الفبایی تنظیم و چیده شده‌اند.

این دانشنامه شامل ۱۸ جلد است. که جلد نخست آن مربوط به ابزاروآلات نظامی و رزمی است.

این‌کتاب با ۳۶۸ صفحه و قیمت ۱۱۰ هزار تومان منتشر شده است.

سومین کتاب جدیدی که بنیاد ایران‌شناسی طی روزهای گذشته چاپ کرده، کتاب چهارمین جشنواره عکس بنیاد ایران‌شناسی است.

این‌کتاب دربرگیرنده ۷۸ عکس از برگزیدگان چهارمین جشنواره عکس ایران‌شناسی با عنوان آثار تاریخی و فرهنگی ایران‌زمین شامل (بقعه و مزار، بنای عمومی، بنای مذهبی، خانه، دخمه و آتشکده، حجاری‌، قلعه، کاخ و …) است. کتاب مورد اشاره به‌صورت دوزبانه فارسی و انگلیسی چاپ شده است.

این‌کتاب با ۲۰۰ صفحه و قیمت ۱۸۵ هزار تومان به بازار نشر آمده است.

دیگر کتابی که به‌تازگی توسط انتشارات بنیاد ایران‌شناسی چاپ شده، «زاگرس در دوره پارینه‌سنگی جدید (زاگرس‌شناسی)» اثر سونیا شیدرنگ است. این‌کتاب درباره نخستین ساکنان منطقه زاگرس است.

رشته‌کوه زاگرس نقش مهمی در جذب و انطباق جوامع اولیه مهاجر انسان مدرن (اجداد احتمالی انسان‌های امروزی) در دوره پارینه‌سنگی جدید بین حدود ۲۰ تا ۴۰ هزار سال پیش داشته‌ است. همزمان با انقراض انسان نئاندرتال و ورود نخستین انسان‌های مدرن به منطقه تغییر جمعیتی گسترده‌ای روی داد که شواهد آن در کاوش‌ها و بررسی‌های باستان‌شناسی در نقاط مختلف زاگرس به‌خصوص در استان‌های کرمانشاه، لرستان و فارس کشف شده است.

مولف این‌کتاب می‌گوید بقایای جسمانی این‌انسان‌ها به‌طور پراکنده و محدود در زاگرس پیدا شده است و اطلاعات ما درباره آنها بیشتر حاصل بررسی دست‌ساخته‌ها و بقایای خوراک و استقرار آنان در غارها و محیط‌های باز زاگرس است. فرهنگ جدیدی که احتمالاً از طریق این انسان‌ها، وارد زاگرس شد و دارای کهن‌ترین شواهد استفاده از اشیای تزئینی کمیاب در ایران مانند آویزهای ساخته شده از صدف دریایی و دندان حیوانات است.

شیدرنگ در فصل‌های پایانی کتاب خود، مروری کوتاه به برخی از مکان‌های نویافته دوره پارینه‌سنگی جدید زاگرس داشته که در دهه‌های اخیر شناسایی و کاوش شده‌اند.

این‌کتاب در حجم ۱۲۸ صفحه چاپ شده است.

پنجمین‌کتاب جدید بنیاد ایران‌شناسی «گاهنگاری مرکز فلات ایران از دوره نوسنگی جدید تا پایان عصر آهن» اثر حسن فاضلی‌نشلی، حسین داودی و فروزان اسلامی است.

گسترش حوزه پژوهش‌های باستان‌شناسی سبب پیوند تنگاتنگ آن با دیگر علوم شده و ماهیت میان‌رشته‌ای باستان‌شناسی بیش از پیش، روشن شده است. به این‌ترتیب پیشرفت روش‌های تاریخ‌گذاری مطلق مواد فرهنگی گوناگون این‌امکان را برای پژوهشگران فراهم کرده بتوانند با اطمینان بیشتری درباره گاهنگاری به‌مثابه یکی از اساسی‌ترین پرسش‌های باستان‌شناسی اظهار نظر کنند و درک درست‌تری از تاریخ شروع و پایان زندگی در یک زیستگاه باستانی در مقیاس خرد و بازه زمانی شروع و رواج و افول دوره‌های فرهنگی و هم‌زمانی سنت‌های گوناگون فرهنگی در یک حوزه جغرافیایی در مقیاس کلان داشته باشند.

به‌استثنای برخی از تک‌محوطه‌ها، عموماً ارائه تاریخ تقویمی برای محوطه‌های باستانی و دوره‌های فرهنگی تا پیش از دهه ۸۰ خورشیدی عموماً متکی بر گاهنگاری نسبی بود. عدم وجود آزمایشگاه‌ تاریخ‌گذاری مطلق در ایران و هزینه‌های بالای انجام این آزمایش در خارج از کشور یکی از دلایل استفاده کمتر از این امکان بوده است. در قالب «طرح جدول گاهنگاری تطبیقی ایران و جهان» ارائه شد که تألیف کتاب حاضر به‌عنوان بخشی از طرح مذکور توسط حسن فاضلی‌نشلی و همکاران وی انجام شد.

در این کتاب اطلاعات جامعی از محوطه‌هایی که در مرکز فلات ایران به روش رادیوکربن تاریخ‌گذاری مطلق شدند، آورده شده است.

این‌کتاب هم ۳۴۴ صفحه دارد.

«کشور پرتغال، خلیج‌فارس و ایران صفوی (اکتا ایرانیکا)» به کوشش محمد بهرام‌زاده و ترجمه و ویراستاری حمیدرضا زیبایی، هم ششمین کتاب تازه‌چاپ بنیاد ایران‌شناسی است که به‌مناسبت پانصدمین سالگرد ورود پرتغالی‌ها به خلیج‌فارس نوشته شده و منتشر است.

پرتغالی‌ها اولین اروپایی‌هایی بودند که در حوضه خلیج‌فارس نقش عمده تجاری، نظامی و دیپلماتیک داشتند. آنها برای اولین‌بار در سال ۱۵۰۷ در هرمز حضور پیدا کردند و در سال ۱۵۱۵ یک‌راهدارخانه در این‌جزیره ایجاد کردند و برای دو قرن دیگر در این‌منطقه به‌طور گسترده‌تری فعال شدند.

دست‌اندرکاران این اثر، مجموعه تحقیقات جدیدی را در مورد فعالیت‌ها خود در هرمز و فراتر از آن ارائه می‌دهند و این‌موارد را از زوایای مختلف و با توجه ویژه به زمینه گسترده‌تر مربوط به کشورهای مجاور صفوی، یعنی عثمانی و مغول بررسی می‌کنند. مقاله‌های ارائه شده در این‌کتاب در چهار بخش با عناوین نقشه‌برداری ناحیه، پرتغالی‌ها و جزایر، پرتغالی‌ها و خلیج پهناور فارس و سفر و دیپلماسی ترجمه گردآوری و تدوین شده‌اند.

این‌کتاب با ۳۷۲ صفحه و قیمت ۹۳ هزار تومان منتشر شده است.

 

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612