کد خبر:49146
پ
91-2

سندی نمودار سبک ویژه حکمرانی نادرشاه

این سند تاریخی به اعطای مقام کدخدایی ایل صوفیانلو به شاهوردی بیگ اختصاص دارد و نکاتی قابل توجه از منظر تاریخ، محتوایی و شکلی در آن دیده می‌شود.

میراث مکتوب- رویداد «در قاب یک سند» با هدف معرفی و بازشناسی اسناد مهم، کمترشناخته‌شده و گاه مغفول‌مانده در گنجینه آرشیوی سازمان طراحی شده است و در هر نوبت به یکی از اسناد تاریخی، فرهنگی، اداری یا اجتماعی موجود در آرشیو ملی می‌پردازد.

سومین شماره که مربوط به برخی از قدیمی ترین اسناد موجود در آرشیو ملی ایران اختصاص دارد که مربوط به دوره افشاریه است. عنوان این سند منحصربه‌فرد «‏فرمان نادرشاه افشار در خصوص اعطای کدخدایی ایل صوفیانلو به شاهوردی بیگ» است.

تاریخ سند، ۱۷ جمادی‌الاول ۱۱۵۰ هجری قمری، مصادف با ۲۱ شهریور ۱۱۱۶ هجری شمسی است و مهر گلابی‌شکل آن دارای سجع زیر است:

بسم الله، نگین دولت و دین رفته بود چون از جا / به نام نادر ایران قرار داد خدا

سجع مهر نادرشاه حاوی نکته‌ای قابل توجه است: وی خود را جانشین هیچ سلسله‌ای ندانسته و حکومت خود را از جانب خدا و به پشتوانه تلاش‌های شخصی خود تلقی کرده است. همچنین متن طُغرای سند چنین آغاز می‌شود:«أعوذُ بالله تعالی شأنه فرمان همایون شد».

متن این فرمان با خط شکسته‌ نستعلیق نگاشته شده است؛ از نظر ظاهری، سند دارای فاصله زیاد میان خطوط و سطرهاست؛ در ابتدا سطرها به‌صورت مستقیم نگاشته شده‌اند، اما به‌تدریج و با نزدیک شدن به لبه سمت چپ سند، حالتی منحنی و قوسی به خود گرفته‌اند.

موضوع و محتوای فرمان، خطاب مستقیم نادرشاه به شاهوردی بیگ است که طی آن، مقام کدخدایی ایل صوفیانلو به وی اعطا می‌شود. متن سند از لحاظ محتوایی به دو بخش مجزا تقسیم شده است: نخست با عبارت «آنکه» آغاز شده و به‌طور مستقیم شاهوردی بیگ را مورد خطاب قرار می‌دهد. در این بخش، نادرشاه تاکید می‌کند که مقام کدخدایی به دلیل «شفقت بی‌نهایت شاهانه و مرحمت از حد افزون خسروانه» به وی اعطا شده و او موظف است مسئولیت امنیت و امور مالی ایل خود را برعهده گیرد. بنابراین، شاهوردی بیگ نباید خود را از این وظایف معاف بداند.

بر اساس این گزارش، در بخش دوم سند پس از یک مکث کوتاه (در متن سند با فاصله مشخص شده)، ایل صوفیانلو مورد خطاب قرار می‌گیرد. در این بخش، افراد ایل موظف شده‌اند شاهوردی بیگ را به‌عنوان «کدخدای بالاستقلال» خود بشناسند و مطیع سخن و صلاح او باشند.

 

منبع: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612