
رده شناسی زبانهای ایرانی به عنوان کتابی مبنایی برای تمامی پژوهندگان فرهنگ و زبانهای ایرانی تدوین شده است و دانشجویان زبان شناسی، به طور خاص، می توانند در دروس «رده شناسی زبان»، «گویشهای ایرانی»، «گویش شناسی»، «بررسی ساخت یکی از زبانهای ایرانی» و «زبانشناسی تاریخی – تطبیقی» و نیز مباحث نظری به ویژه برای ارزیابی نظریههای نوین زبان شناختی از آن استفاده کنند.
برنارد کامری مدیر گروه زبانشناسی مؤسسه مَکس پلانک در معرفي از اين كتاب مي نويسد: «این کتاب از چند جنبه در زبان شناسی به عنوان نخستین اثر معرفی می شود. اول اینکه، این اثر پس از مدتهای مدید، شرح مفصلی از پژوهشهای اخیر در رده شناسی زبان را، با به خدمت گرفتن مواد زبانی روشنگر از زبان فارسی و دیگر زبانهای ایرانی ایران و خارج از ایران، ارائه می کند. افزون بر آن، این کتاب تحلیل مفصلی از تعدادی از زبانهای ایرانی از منظری ردهشناختی، با تمرکز بر پدیده هائی که مورد علاقه ردهشناسی زبان بودهاند، به دست میدهد، و بدین ترتیب زبانهای ایرانی را در طرح کلی گوناگونی بینازبانی قرار میدهد. کلام آخر اینکه، این کتاب شکاف بین ردهشناسی زبان، زبانهای ایرانی، و خوانندگان فارسی زبان مباحث زبانشناختی را برطرف میکند.»
رده شناسی و جایگاه آن در علم زبان، زبانهای ایرانی، زبان بلوچی، زبان دوانی، زبان لارستانی، زبان تالشی/ طالشی
و زبان وفسی عناوين فصول اول تا هفتم اين كتاب است.
فهرست شکلها، فهرست جدولها، نقشه موقعیت جغرافیایی کانونی زبانهای ایرانی توصیف شده، راهنمای آواها، کوتهنوشتهها
نشانههای قراردادی و راهنمای استفاده از مثالها عناوين بخش هاي ديگر اين كتاب است.
جلد اول رده شناسی زبانهای ایرانی تاليف دكتر محمد دبيرمقدم در 638 صفحه به بهاي 145000 ريال از سوي انتشارات سمت منتشر شده است.