کد خبر:5536
پ
dr-abedi-m-2

خاتم و نقش پیدا و پنهان آن در بیتی از حافظ

«خاتم و نقش پیدا و پنهان آن در بیتی از حافظ» عنوان مقاله‌ای به قلم دكتر محمود عابدی است كه در ارج‌نامه دكتر محمدعلی موحد منتشر شده است

میراث مكتوب – «خاتم و نقش پیدا و پنهان آن در بیتی از حافظ» عنوان مقاله‌ای به قلم دكتر محمود عابدی است كه در ارج‌نامه دكتر محمدعلی موحد منتشر شده است.

در پژوهش‌های ادبی، جست‌وجو دربارۀ شناسنامه و هویّت هر کلمه‌ای، خود به خود مفید است، اما در فهم درست متون ادبی، علاوه بر آن، بررسی ساحات معنایی کلمات، هم کاری مفید و هم لازم است؛ به خصوص که شناسایی پیوست های جانبی کلمات، خواننده را به حال و هوای اصلی شعر و مفهوم دقیق و درست آن هدایت می کند. مطالعۀ ابعاد معنایی «خاتم» در شعر فارسی و فرهنگ شعری حافظ می تواند نمونه‌ای از آن کار باشد.

«خاتم» در كتب لغات عربی، در معنی «ما یختم به» است یعنی «چیزی كه {امر/ امور} به آن ختم می شود» و معادل فارسی آن مُهر است؛ اما در نظم و نثر فارسی، به سبب تغییرات مهر، با چند معنی به كار رفته است. برای رسیدن به منشور معانی آن در زبان حافظ، با توضیحاتی آنها را مرور می‌كنیم.

متن كامل این مقاله را بر روی فایل زیر مطالعه كنید.

يادآور می‌شود مجموعه مقالات با قافلۀ شوق (ارج نامۀ استاد محمدعلی موحد) به اهتمام محمد طاهری خسروشاهی از سوی انتشارات ستوده به چاپ رسيده است.

اخبار مرتبط
…………………………………………………

بررسی جایگاه شناسانه حافظ و مولوی در ارتباط با محیط اجتماعی

نمونه ای نادر از سنجش زمان در کتاب هفتم دینکرد

حافظانه های شهریار

افول شمس تبریزی

یک قصیده تازه از عنصری

سکوت سعدی

فرزانه حقیقت جو

چون مه پی آفتاب رفتم…

یادداشتی درباره ارج نامه دکتر محمدعلی موحد

بُرده و قضیب پیغمبر اکرم (ص)

مقامات ابوعلی قومسانی


دريافت فايل

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612