00:00:00
چهارشنبه ۲ام فروردین ۱۴۰۲
کد خبر:4006
پ
d.adaabiat-m

جلسات نسخه شناسي و روش تصحيح نسخ خطي

اولين جلسه از كارگروه جلسات نسخه شناسي و تصحيح متون، در تالار كتابخانۀ قطب علمي فردوسي شناسي دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

ميراث مكتوب – اولين جلسه از كارگروه جلسات نسخه شناسي و تصحيح متون، در تالار كتابخانۀ قطب علمي فردوسي شناسي دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

اين جلسه شامل سه بخش بود: بخش نخست سخنرانی مجتبي مجرد دانشجوی، دکتری زبان و ادبیات فارسی (با تخصص نسخه شناسی) که در مدت سی دقیقه انجام گرفت. عنوان سخنرانی ایشان «نسخه جويي از دیروز تا امروز» بود. وی سخنان خود را با این سوال آغاز کرد که در قدیم چگونه افراد از وجود نسخه های دیگر یک اثر آگاه می‌شدند و این روند به مرور چگونه پیشرفت کرده است؟

مجرد در ادامه به بررسی دو سنت ایرانی- اسلامی در نسخه جویی پرداخت:
1- جستجوی نسخ یک اثر در موسم حج، که هر ساله در موعدی خاص مسلمانان در آنجا گرد هم می‎آمدند.
2- استفاده از قابلیتی با عنوان تهیه نسخۀ جامع

مجرد روند رو به رشد مسایل مربوط به نسخه جویی را با اشاره به تاریخچۀ فهرست نویسی و سپس ایجاد بانک های اطلاعاتی نسخ خطی در فضای مجازی ادامه داد، و در پایان افزود که به نظر می رسد امروزه باید برای نسخه جویی در پی ایجاد یک شبکۀ مجازی با کاربران متعدد بود، چیزی شبیه ویکی پدیا، البته با قابلیت های کنترل مرکزی و …

در ادامه دكتر سلمان ساكت؛ عضو هيئت علمي گروه زبان و ادبيات فارسي دانشگاه فردوسي مشهد تأكيد كرد: موضوع نسخه جویی، مسئلۀ بسيار مهم و سرنوشت سازی براي پژوهش هاي ادبي است و نياز است مسئولان مربوطه در این راستا گام های جدی بردارند.

او افزود از آنجا که سایت «آقابزرگ» چندی است بروز نمی شود و فهرستهای جدید و نسخه های تازه یاب به آن اضافه نمی گردد پیشنهاد می کنم مرکز پژوهشی میراث مکتوب مدیریت سایت را بر عهده بگیرد یا خود اقدام به طراحی سایتی با چنین قابلیتهایی بکند.

بخش دوم جلسه با عنوان بررسي يك نسخه ادامه يافت. در این بخش نسخۀ 2131 جامع التواريخ موجود در کتابخانه مجلس شورای اسلامی مورد نقد و بررسي نسخه شناسانه قرار گرفت. معرفی و بررسی این نسخه را جناب آقای امیر منصوری دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد انجام داد.
در بخش سوم چند صفحه از نسخ خطي دشوار که در کتابخانه های مختلف جهان نگهداری می شود به وسیله پاورپونت نمایش داده شد و سپس به خواندن این صفحه پرداخته شد، تا از این طریق مهارت های نسخه خوانی افراد تقویت شود.

گفتني است اين سلسله جلسات از اين پس در تالار قطب علمی فردوسيشناسي به صورت دو هفته یک بار برگزار خواهد شد و ورود براي عموم علاقمندان به اين حوزه، آزاد است.

نخستین جلسۀ نسخه شناسي و روش تصحيح نسخ خطّي چهارشنبه 10 مهرماه ساعت 15 برگزار شد.

گزارش: فاطمه سوقندي

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612