00:00:00
چهارشنبه ۲ام فروردین ۱۴۰۲
کد خبر:5114
پ
فاقد تصویر شاخص

جستاری در اندیشه واقع‌گرای ابن‌خلدون از نگاه دکتر علی الوردی

کتاب منطق ابن‌ خلدون (جستاری در اندیشه واقع‌ گرای ابن‌خلدون از نگاه دکتر علی الوردی) به کوشش مسعود بینش از سوی نشر پژواک منتشر شد.

ميراث مكتوب – کتاب منطق ابن‌ خلدون (جستاری در اندیشه واقع‌ گرای ابن‌خلدون از نگاه دکتر علی الوردی) به کوشش مسعود بینش از سوی نشر پژواک منتشر شد.

دكتر علي الوردي جامعه‌شناس نام‌آور عراقي با نگاهي جامعه‌شناختي، «مقدمه» ابن‌‏خلدون را بررسي كرده و در كتاب «منطق ابن ‌خلدون» كوشيده منطق ويژه ابن‌ ‏خلدون را كه در مقابل منطق ارسطویي قرار مي‏گيرد تبيين كند. اين منطق، فلسفه را از برج عاج پايين مي‏كشد و به انسان كمك مي‏كند تا بتواند زندگي واقعي را درك كند.

سخن الوردي در اين كتاب آن است كه تا قبل از ابن‏ ‌خلدون، بر اساس شيوه‌ ارسطویي، تأكيد بر «صورت» پديده‏‌ها بود و نه «ماده» آن، و همين امر موجب در غلتيدن آدميان به عالم انتزاع و دور شدن از جزئيات زندگي شده بود. ابن‌‏خلدون اولين كسي بود كه جامعه‌ انساني را به شيوه‏اي واقعي مطالعه كرد. او حوادث تاريخي را مستقل از پديده‌‏ هاي اجتماعي بررسي نكرد. «ماده» نزد او «محتواي اجتماعي» پديده‌‏ها و رخدادها بود كه در واقعيت وجود دارد. بنابراين ابن ‌‏خلدون به امور به اعتبار «محتواي مادي» آن مي‏نگريست كه به شبكه‌ حيات متصل و مرتبط است.

الوردي محور نظريه‌ ابن ‌‏خلدون را نه عصبيت يا دولت، بلكه بَدويت و تمدن و تزاحم آنها مي‏داند كه نوعي چرخه‌ اجتماعي پديد مي‌‏آورد که باعث تغيير مستمر جامعه‌ انساني مي‌‏شود. كشف و فهم موضوع دوقطبي ایستایی و پويايي در مظاهر اجتماعي از دستاوردهاي نظريه‌ ابن ‏‌خلدون است. بدين جهت در نگاه ابن‏‌خلدون همه پديده‌‏ها مي‌‏توانند واجد جنبه‌ خوب و بد باشند و چنين نيست كه اگر چيزي خوب يا بد باشد تا ابد بر آن حال باقي بماند.

الوردي در اين كتاب تلاش كرده مروري بر جنبه‏‌هاي مختلف حيات علمي و عملي ابن‌‏خلدون داشته باشد و منطق فكري او را استخراج كند. منطق ابن‏‌خلدون منطق نوین در توجه به محتوا و مضمون پدیده‏‌ها و رخدادهای اجتماعی و حوادث تاریخی است و مي‌توان با استفاده از آن نگاهی فراگیر و دیدگاهی کلان‏‌نگر در نقد و بررسی جزئیات واقعی امور اجتماعی بدست آورد.

کتاب منطق ابن‌ خلدون (جستاری در اندیشه واقع‌ گرای ابن‌خلدون از نگاه دکتر علی الوردی) به کوشش مسعود بینش در شمارگان 1000 نسخه به بهاي 95000 ريال در سال 1393 از سوی نشر پژواک منتشر شد.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612