این کتاب که از سوی نشر مجمع ذخایر اسلامی قم در اسفند ماه ۱۳۹۲ به انتشار رسیده توسط علی محمد منشی متخلص به حکیم نگاشته شده که در موضوع داستانهای اخلاقی از متون قدیمی است و پیشگفتار، تصحیح و تعلیقات آن براساس هفت نسخه خطی به کوشش احمد بهنامی بوده است.
در مورد مؤلف این اثر، نه در الذریعه، و نه در مجمعالفصحا نامی از او نیست و آنچه از نسخ خطی شکرستان درباره وی به دست میآید، نام وی علیمحمد، تخلصش حکیم، و لقبش اثیرالدین بوده است. وی قصیدهسرا نیز بوده است و حتی قصیدهاش را به حضور ناصرالدین شاه رسانده است. وی تا سال ۱۲۹۳هـ.ق. زنده بوده است.
مولف در دیباچه ادعا میکند شکرستان را در چهار جزء و ۱۹ حکایت نوشته است که البته براساس این هفت نسخه، تعداد حکایات و نیز جزوها در این نسخ یکسان نیست. به قول دانشمند مرحوم مجتبی مینوی: «… اگر ده نسخه از کتابی که در هشتاد هزار کلمه باشد بیابیم و آنها را با هم مقابله کنیم غالباً برای هر یک از کلمات آن پنج نسخه بدل خواهیم داشت.»
شکرستان یکی از چندین اثری است که به اقتفای گلستان سعدی نوشته شده است و جزء آخرین این دسته از آثار نیز هست. و از لحاظ مختصات زبانی به رسم جاری قرن ششم، حذف افغال به قرینه را به کار برده، چنان که سعدی در گلستان.
این کتاب، قطعاً و به شهادت سه نسخه قدیمی، نسخههای شماره ۴۱۷ و ۴۷۳ کتابخانه ملی ایران و نسخه کتابخانه سلطنتی به شماره ۲۱۹۹، برای سرگرمی اعتضادالدوله میرزا مهدیخان نوشته شده است و این که احمد منزوی شکرستان را «برای میرزا علیاصغر خان امینالسلطان» (منزوی ۳۵۸۲) دانسته است صحیح نیست. به نحوی که در دیباچه نسخه اساس میگوید: «برای انبساط طبع و اهتزاز خاطر خواجه بزرگ و خداوندگار سترگ سلاله خواقین عظام و نقاوه خوانین با احتشام مرکز دایره اصالت و محیط فلک جلالت نوباوه بوستان مهتری و نوسرو ریاض سروری روشنی دیده مجد قطب گردون شهامت و نجد، مهر سپهر ابهت و جاه، صهر ستوده شاهنشاه بدراً لسماء النباله و شمساً لفلک الجلاله سید الامراء و الفقراء جناب جلالتمآب اجل اکرم اعظم امیر عادل باذل مؤید مظفر منصور جمالالاسلام و کهف الانام اعتضادالدوله میرزا مهدیخان ادام الله ایام اعزازه و شکوکته و ابد الله اجلاله و حشتمته و ایده الله بحسن تأییداته برنگاشتم و خاتمه آن نیز برین نام مبارک که مصدر سعادات و مأخذ کرامات است موشح ساختم». (مقدمه کتاب، ص۱۲)
هفت نسخه مورد استفاده در تصحیح شکرستان:
۱- نسخه اساس، به شماره ۴۷۳ در کتابخانه ملی
۲- نسخه مت، به شماره ۴۷۱ در کتابخانه ملی
۳- نسخه گل، به شماره ۲۱۹۹ در کاخ گلستان
۴- نسخه مج، به شماره ۷۹۸۳ در کتابخانه مجلس
۵- نسخه مل، به شماره ۴۹۳۳ در کتابخانه ملک
۶- نسخه قد، به شماره ۴۸۷۳ در کتابخانه آستان قدس رضوی
۷- نسخه مر، به شماره ۵۸۶۶ در کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی
فهرست مطالب کتاب به این قرار است:
مقدمه
تحقیق در زندگی
علی محمد منشی متخلص به حکیم
درباره کتاب شکرستان
ممدوح علی محمد حکیم در کتاب شکرستان
بخش بندی و حکایات شکرستان
برخی از خصایص سبکی علی محمد حکیم در شکرستان و مقایسه آن با گلستان سعدی
درباره تصحیح حاضر
متن کتاب شکرستان
حکایاتی که در نسخه اساس نیست
تعلیقات
کتابنامه
شکرستان در ۲۲۳ صفحه در قطع وزیری به چاپ رسیده، و دارای نمونههایی اسکن شده از نسخ خطی آن نیز میباشد. ضمناً این کتاب در دو نسخه به شماره ثبتهای ۵۱۳۷۸۸ و ۵۱۳۷۸۹ در کتابخانه مجلس موجود است.