کد خبر:13081
پ
IMG-m

تاریخ روابط ایران و اتریش از آغاز تا سال 1357

عباس نادری در کتاب «پنج قرن تعامل» تاریخ روابط ایران و اتریش از آغاز تا سال 1357 را بر اساس اسناد موجود مورد بررسی قرار داده است.

میراث مکتوب- مناسبات میان ایران و اتریش دارای سابقه‌ای نسبتاً دیرینه و طولانی است. پیشینۀ این ارتباطات به سال‌های آغازین قرن شانزدهم میلادی برمی‌گردد‍؛ که همزمان با قدرت گرفتن سلسلۀ صفویه در ایران و خاندان هابسبورگ در اتریش بود. در این زمان، وجود امپراطوری عثمانی به عنوان یک دشمن مشترک، دو کشور ایران و اتریش را به هم نزدیک کرد.

بعد از اولین ارتباطات، نخستین روابط رسمی و دیپلماتیک میان دو کشور در دورۀ شاه طهماسب صفوی آغاز شد و در دورۀ شاه عباس صفوی که امپراطوری عثمانی از عزم و ارادۀ قوی او برای نبرد با عثمانی‌ها آگاه بود، مستحکم‌تر شد. فراتر از بعد سیاسی و نظامی، در این دوره تعدادی از ایرانیان در اتریش و عدۀ زیادی از اتباع اتریش در ایران، به ویژه جلفای اصفهان، اقامت گزیدند.

در دوره‌های بعد نیز ارتباطات میان ایران و اتریش جریان داشت اما به علت فراز و نشیب‌های داخلی ایران و تأثرات آن از جریانات و رویدادهای بین‌المللی دچار برخی فترت‌های دوره‌ای شد. هر چند انگیزۀ اصلی و آغازگر این روابط و همکاری‌ها نظامی و در وهلۀ بعد اقتصادی بود، اما جنبه‌های اجتماعی و فرهنگی روابط ایران و اتریش در دورۀ پهلوی پر رنگ شد و با توجه به همه‌جانبگی این تعاملات، در دهۀ چهل و پنجاه به اوج خود رسید.

عباس نادری در کتاب «پنج قرن تعامل» با عنوان فرعی تاریخ روابط ایران و اتریش از آغاز تا سال 1357، این روابط را در سه فصل مورد بررسی قرار داده است.

در این کتاب که به سفارش ادارۀ مطالعات اسناد و تاریخ روابط خارجی وزارت امور خارجه تدوین و توسط ادارۀ چاپ و انتشارات وزارت امور خارجه منتشر شده است، فصل نخست به روابط خارجی ایران با اتریش در دوران صفوی، فصل دوم به روابط خارجی دو کشور در حوزه‌های سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی در دوران قاجار و فصل سوم به این روابط در دورۀ پهلوی اختصاص یافته است.

این پژوهش بر اساس اسناد آرشیوی وزارت امور خارجه انجام شده است و پژوهشگر برای جنبه‌های استنادی اثر خود و با هدف زدودن ابهامات و زوایای تاریک مناسبات ایران و اتریش، از آرشیو اسناد وزارت امور خارجه که در برگیرندۀ انبوهی از اطلاعات و گزارش‌ها از اقدامات وزارتخانه و نمایندگی‌های سیاسی و فرهنگی ایران در خارج و اسناد سفارت اتریش در ایران می‌باشد، نهایت بهره را برده است.

عباس نادری، مؤلف، خود در این باره در مقدمه نگاشته است «نوشتار حاضر نخستین پژوهش جامع و مستقلی است که در حوزۀ روابط خارجی اتریش و ایران بر پایۀ اسناد ایرانی انجام می‌گیرد و اهمیت آن نیز از همین حیث است که می‌کوشد پرتویی بر این بخش از تاریخ روابط خارجی ایران با سایر دول بیفکند و ارتباطی معنادار بین تحولات تاریخی و روابط خارجی برقرار کند».

پنج قرن تعامل؛ تاریخ روابط ایران و اتریش از آغاز تا سال 1357، عباس نادری، چاپ و انتشارات وزارت امور خارجه، چاپ اول، 1397، 416 ص، 32000 تومان.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612