میراث مکتوب- یکی از زبدهترین و زیباترین آثار موجود در گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک، نسخه خطی شماره ۴۸۰۸ این مجموعه است. این نسخه که عمری چندان از آن نمیگذرد دربرگیرنده اصلیترین آثار دو شاعر شهیر شیرازی و دو نابغه زبان فارسی، لسان الغیب خواجه شمسالدین محمد حافظ و شیخ اجل مصلحالدین سعدی شیرازی است.
در متن میانی هر برگ از کتاب، بخشی از شعرهای دیوان حافظ به چشم میخورد و تمام اشعار این دیوان از آغاز تا پایان در آن به خطی نیکو نوشته شده است. دیگر نکته مهم آن است که کاتب با برنامهریزی دقیق، متن کامل گلستان و بوستان سعدی را نیز در بخش حاشیه اثر نگاشته است.
کتابت این نسخه در سال ۱۳۳۲ قمری به سرانجام رسیده و از منظر کتابآرایی و زیباشناسی اثری شایان توجه است. جلد زیبای کتاب از جنس چرم ساغری سیاه بوده که به شیوه ضربی آماده شده و با نقوش ترنجدار گل و بوته الوان آراسته شده است. در بخش داخلی جلد هم همان تکنیک و تزیینات در پیشزمینهای سرخرنگ به کار رفته است.
دو برگ آغازین این اثر ارزشمند از لحاظ جنبههای بصری و تکنیکهای کتابآرایی بسیار چشمنوازند. در ادامه همه برگهای مجموعه که از جنس کاغذ فرنگی آهارمهرهدار و نخودیرنگ است، با جدولکشی طلااندود آرایش شدهاند.
محمدصادق انجوی شیرازی از مشاهیر خوشنویسی ایران در دوره قاجاریه و از مروجان و استادان صاحبنام خط شکسته نستعلیق، کتابت و خوشنویسی این نسخه را برعهده داشته است.
حاج حسین آقا ملک بنیانگذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک این نسخه ارزنده را بیستم اردیبهشت ۱۳۳۱ خورشیدی پس از خرید، در این گنجینه گرانسنگ، آرام نشانده است.
منبع: پایگاه اطلاعرسانی کتابخانه ملک