
او داستانهای کتاب محبوب القلوب را بعضا از کتاب های تاریخی و ادب قدیمی اقتباس کرده و بسیاری را نیز از مثلها و نقلهایی در میان مردم روزگار خودش مرسوم بوده، گرفته و به صورت داستانی و پیراسته در کتاب محبوب القلوب آورده است.
این نویسنده ابتدا مجموعه داستانی با عنوان محفل آرا فراهم می کند که در حمله راهزنان در مسافرت میان اصفهان و مرو به غارت میرود و بار دیگر او همین داستانها را با عنوان محبوب القلوب گردآوری کرد؛ همین مجموعهای که منتخب و گزیدهاش را انتشارت معین منتشر کرده است.
یکی از ویژگیهای ممتاز این کتاب تجارب گسترده زندگی نویسنده و کثرت خواندهها و دانستهها و استعداد نویسندگی او است که داستانهای او را از جهت صحنه پردازی و تفکر انتقادی و تغییر سیر داستان بر اثر تحول شخصیتها به داستانهای امروزی شبیه کرده است.
این نویسنده از یک سو داستانهایی را روایت کرده و از سوی دیگر دست به واقع نگاریهایی زده که متاثر از روزگار خودش است. جنگهای دوره صفویان در داستانهای او بازتاب دارد، همچنین حالات تاجران و کاروانها و بازار و کسبه و الواط و فقرا و آوارگان را به دقت تصویر کرده است و وضعیت دیوانی و حاکمان را هم تا آنجا که توانسته ترسیم کرده است و خواننده با خواندن داستانهای او فضایی از دوران صفوی را در ذهنش مجسم میبیند از آدمها و مزارع گرفته تا وضعیت خانهها حکومت و کسب و کار و جنگها.
این کتاب نثر متکلف و پیچیده نویسنده است که متناسب با سبک و سیاق نوشتار دوران صفوی دست به قلم برده است البته علیرضا ذکاوتی قراگوزلو مصحح كتاب تلاش کرده حشوهای نوشته و زواید آن را بدون تغییر در متن بزداید و با وفاداری به متن اصلی کتاب، داستانها را پیراستهتر و البته آسان خوان تر در اختیار مخاطبان امروزی قرار دهد.
این کتاب شامل 25 داستان است و داستانهایی چون سائلی که همیشه شعری درباره انصاف می خواند، عبدالغفور یمنی و مسیحا، شاپور هروی و بذل و بخشش، خواجه همایون بغدادی، کشورگشا پسر ملک فارس و ایام نیک و بد او، شعیب بغدادی و شومی او تا پایان بدبختی، فرخ روز، سلجوق عابد شرح حال خود را میگوید، خواجه سهراب وزیر وز بان جانوران، ملک سرافراز، ملک الشعرای سلطان سنجر و قصیده انوری، سرگذشت گنجور عابد (شمسه و قهقهه) و رعنا زیبا از جمله داستانهای این کتاب هستند . البته دو داستان اخیر شامل چند داستان دیگر به عنوان زیر مجموعه هم میشوند.
میرزا برخوردار فراهی، منتخب محبوب القلوب، تهران، معين، ۳۸۰ صفحه، 1392.