کد خبر:4859
پ
khaghani3-1

تکمله پیر تعلیم چند استقبال دیگر از قصیده شینیه خاقانی

قصیده مرآت الصفای خاقانی که با نام «قصیده شینیه» شهرت یافته است از همان آغاز سرایش تاکنون، مورد توجه بیشتر شاعران به ویژه شاعران عارف ‌مسلک قرار گرفته است

میراث مکتوب – قصیده مرآت الصفای خاقانی که با نام «قصیده شینیه» شهرت یافته است از همان آغاز سرایش تاکنون، مورد توجه بیشتر شاعران به ویژه شاعران عارف‌مسلک قرار گرفته و استقبال‏‌های بسیاری از آن در طول تاریخ ادبیات فارسی انجام پذیرفته که در تاریخ ادبیات فارسی کم‌نظیر است.

مقدمه

مرا دل پیر تعلیم است و من طفل زبان‌دانش
دم تسلیم سر عشرو سر زانو دبستانش

قصیده مرآت الصفای خاقانی که با نام «قصیده شینیه» شهرت یافته است از همان آغاز سرایش تاکنون، مورد توجه بیشتر شاعران به ویژه شاعران عارف‌مسلک قرار گرفته و استقبال‏های بسیاری از آن در طول تاریخ ادبیات فارسی انجام پذیرفته که در تاریخ ادبیات فارسی کم‌نظیر است.

در شمـاره ۶۳-۶۴ فصلنامه میراث شهاب، گزارشی از ۱۱۰ استقبال از این قصیده مشهور از قرن ششم تا عصر حاضر با عنوان «پیر تعلیم» منتشر شد. اینک بعد از گذشت دو سال از انتشار آن مقاله، تکمله‏ای شامل فهرست برخی دیگر از قصاید استقبالی و متن کامل قصیده شینیه شرعی شیرازی (قرن۱۱ق) در منقبت امام صادق(ع)به خوانندگان عرضه می‏شود.

شرعی شیرازی از عالمان و شاعران گمنام عصر صفویه است که از زندگی و اندیشه او اطلاع چندانی به دست ما نرسیده است. نسخه خطی دیوان اشعار او به شمـاره ۷۰۰۹ در کتابخانه مجلس شورای اسلامی موجود است.

در دیباچه این دیوان آمده است:

ابلغ البلغا و افصح الفصحا، بلبل گلشن معنی طرازی، ملاشرعی شیرازی… سعدی از سعادت همشهری‌بودنش بلبل گلستان مسرت و عرفی از میکده قرابتش باده‌نوشِ قرابه عشرت. درد ساغر خیالش آب روی طبع زلالی و صید ضعیف فکرش جلوه‌آموز غزال غزالی…

ادامه این یادداشت نوشته سیدرضا باقریان موحد را اینجا بخوانید.

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612