کد خبر:4464
پ
altaghvim-m

«تقاسيم البلاد» نسخه خطي نويافته اي درموضوع نجوم

از ميان شاخه ها و موضوعات مختلف ميراث ارزشمند اسلامي ميراث به جاى مانده از اين تمدن باشكوه در حوزه جغرافيا، به ويژه
بخشي از آن كه با نقشه نگارى اسلامى ارتباط دارد.

ميراث مكتوب – از ميان شاخه ها و موضوعات مختلف ميراث ارزشمند اسلامي ميراث به جاى مانده از اين تمدن باشكوه در حوزه جغرافيا، به ويژه بخشي از آن كه با نقشه نگارى اسلامى ارتباط دارد، توجه كم ترى را در ميان پژوهشگران مسلمان به خود جلب كرده است. حال آن كه شرق شناسان غربي بيش از يك صد و پنجاه سال است كه به اهتمام خود، بررسى و پژوهش درباره دانش جغرافياى مسلمانان و ميراث نقشه نگارى آنان را آغاز كرده اند. گواه بر اين ادعا، انتشار چاپ عكسى رنگى نسخه خطى نفيس كتاب الاقاليم اصطخرى (مورخ 569 ق) توسط مولر در سال 1839 م و به دنبال آن كارهاى كنراد ميلر در حوزه جغرافيا و نقشه نگارى اسلامى در آغاز سده بيستم ميلادى است.
با اين حال، ناگفته هاى اين حوزه كم نيست و در لابه لاى
نسخه هاى خطى مرتبط و يا حتي غيرمرتبط با موضوع جغرافيا و در
جاهايى دور از انتظار، مى توان نقشه هاى جغرافيايي اسلامي را يافت كه تا كنون از ديد پژوهشگران پنهان مانده اند. از آن جمله مى توان به نقشه ربع مسكون در صفحات 358 پ 359 ر از «سفينه تبريز» (نسخه خطى نسخه شماره 14590 كتابخانه مجلس شوراى اسلامى)، و نقشه جهان نماى نيمه افتاده اى در يك نسخه خطى و طالع بيني فارسي به شماره434 LJS در كتابخانه تقويم و طالع بيني فارسى، به شماره دانشگاه پنسيلوانيا اشاره كرد.

مقاله «تقاسيم البلاد» نسخه خطي نويافته اي درموضوع نجوم و نقشه هاي جغرافيايي» نوشته احمد خامه يار كه در شماره 182 كتاب ماه تاريخ و جغرافيا منتشر شده است بر روي گزينه دريافت فايل مطالعه كنيد.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612