کد خبر:5632
پ
tarikhnegari

تاریخ‌نگاری اسلامی منتشر شد

این کتاب مقدمه‌ای است بر شناخت گونه‌های اصلی، مباحث و مسائل متون تاریخی مسلمانان به زبان عربی

ميراث مكتوب – این کتاب مقدمه‌ای است بر شناخت گونه‌های اصلی، مباحث و مسائل متون تاریخی مسلمانان به زبان عربی و در نوع خود نخستین پژوهشی است که کارکردهای اجتماعی و سیاسی نوشته‌های تاریخی در جهان اسلام را مورد تأکید قرار داده است. این کتاب نقطه آغاز تاریخ‌نگاری مسلمانان در قرن هشتم و نهم میلادی و سیر تحول آن تا آغاز قرن شانزدهم میلادی را کاویده است و از همین روی به اثری معتبر و راهنمایی قابل فهم در حوزه‌ای پیچیده و دشوار برای خوانندگانی با آگاهی اندک و یا فاقد آگاهی در زمینه تاریخ‌نگاری اسلامی و عربی تبدیل شده است.

از رابینسون تاکنون آثاری چون تاریخ نگاری اسلامی، عبدالملک، امپراتوری و نخبگان بعد از فتوحات مسلمانان: دگرگونی بین‌النهرین شمالی، میراث پیامبر: خاورمیانه و اسلام منتشر شده است. وی همچنین افزون بر 14 مقاله کوتاه یا مدخل در جاهای مختلف از جمله در ویرایش دوم و سوم دایره المعارف اسلام و دایره المعارف قرآن نوشته است.

مسلمانان دوران نخستین اسلامی چگونه گذشته خود را می‌فهمیدند؟ چه ارزشی برای تاریخ قائل بودند؟ چگونه تاریخ می‌نوشتند؟ تاریخ‌نگاری در میان دیگر گونه‌های نوشته‌های عربی چه جایگاهی داشت؟ این پرسشها و پرسشهایی از این دست در کتاب تاریخ‌نگاری اسلامی نوشته چیس اف. رابینسون پاسخ داده می‌شود.

فهرست مطالب کتاب به این قرار است:

علائم اختصاری
سال‌شمار 1: مورخان دوره شکل‌گیری
سال‌شمار 2: مورخان دوره کلاسیک
مقدمه مترجم
به رسم سپاس
مقدمه

بخش اول: ریشه‌ها و گونه‌ها

فصل اول: ریشه‌ها
فصل دوم: پیدایش گونه‌ها
فصل سوم: پیامدها و الگوها
فصل چهارم: سه گونه تاریخ‌نگاری: سیره‌نگاری، تراجم‌نگاری، گاه‌نگاری

بخش دوم: بافتها و زمینه‌ها

فصل پنجم: تاریخ‌نگاری و سنت‌گرایی
فصل ششم: تاریخ‌نگاری و جامعه
فصل هفتم: خدا و الگوهای تاریخ
فصل هشتم: مورخان و حقیقت

بخش سوم: شیوه کار مورخان

فصل نهم: شغلها و حرفه‌ها
فصل دهم: نگارش تاریخ
نتیجه‌گیری
پیشنهادهایی برای مطالعه بیشتر
کتاب‌شناسی
اصطلاح‌نامه (فارسی- انگلیسی)
اصطلاح‌نامه (انگلیسی- فارسی)
نمایه اعلام

«تاریخ‌نگاری اسلامی» نوشته چیس اف. رابینسون با ترجمه دکتر محسن الویری در سال 93از سوی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت)،‌ مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی در پانزده، 372 صفحه منتشر شده است.

منبع: جام جم ايام

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612