میراث مکتوب- همزمان با ایام ماه مبارک رمضان نمایشگاه «دعای صَباح» در موزه کتاب کتابخانه ملی ایران برپا شده است.
در این نمایشگاه 32 تابلو از تصاویر نسخه خطی و نفیس «دعای صَباح»، به نمایش درآمده است.
دعای صباح، دعایی است که حضرت امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب(ع) پس از دو رکعت نماز صبح آن را قرائت میفرمودند که به گفته علمای شیعه، بالاترین مضامین حِکمی، عرفانی و الهی را در قالب واژههای ادبی دربردارد.
این دعا، با مناجات خداوند و ذکر نعمتهای پروردگار از جمله پدیدآوردن صبح، آفرینش آسمان، حرکت ستارگان و گردش آفتاب و ماه آغاز میشود و سپس به یگانگی، علم، بخشندگی، احسان و رحمت خدا اشاره میکند و بر پیامبر اسلام(ص) و خاندان او درود میفرستد.
ترجمه فرازی از این دعا، چنین است: «خدایا اگر در ابتدا، رحمت تو از روی حسن توفیق، به سراغ من نمیآمد؛ پس چه کسی بود که مرا در این راه روشن به سویت آرد؟»
این نسخه خطی را «ام سلمه»، بانوی خوشنویس نامدار و دختر فتحعلیشاه قاجار، در 1243 هجری قمری برای محمّدتقی میرزا نگاشته است.
از جمله امتیازات این اثر، رنگهنویسی متن آن به خطوط نسخ و رقاع و با قلمهای زر، مشکی، ارغوانی، سرنج، زرد، سبز، آبی، سفیداب و لاجورد بر زمینههای رنگین است که همگی به صورت متن و حاشیه ساخته و پرداخته شدهاند؛ همچنین آرایههای ایرانی و اسلامی مذهّب و مرصّع که در سرلوح و حاشیه صفحات افتتاح آن به کار رفته؛ از نظر چیدمان و رنگآمیزی کم نظیر است.
این نمایشگاه محیطی در چارچوب همکاریهای مشترک میان موزه کتاب و میراث مستند ایران و موزه ملی ملک برگزار شده است.
علاقمندان میتوانند تا پایان ماه مبارک رمضان همه روزه، در بخش ورودی موزه کتاب کتابخانه ملی ایران به آدرس بزرگراه شهید حقانی (غرب به شرق)، خروجی کتابخانه ملی ایران، از این آثار، دیدن کنند.