میراث مکتوب- موزه کتاب و میراث مستند سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نمایشگاهی با عنوان «برترین آثار ملّی» برپا کرده و در آن برخی از آثار برای نخستین بار در معرض دید عموم قرار میگیرند.
در این نمایشگاه، ۶۰ اثر از نفیسترین نسخ خطی، کتابهای چاپ سنگی، نفایس چاپی، نشریات و اسناد تاریخی در معرض دید عموم قرارگرفته است که بسیاری از آنها برای نخستین بار، به نمایش درآمده است.
از آن جمله میتوان به نسخه خطی «قرآن کریم» با صفحات افتتاح مذهّب و مرصّع و ترجمهای از علیرضا بن کمالالدین اردکانی شیرازی که در 1084 هجری قمری، به درخواست شاه سلیمان صفوی انجام شده؛ نسخه خطی «شاهنامه فردوسی»، با تاریخ 1259 هجری قمری با آرایهها و نگارههایی به مکتب هندی و نسخه خطی «کلیات سعدی» با تذهیب بینظیر و پرکار دوره قاجار، اشاره کرد.
نسخه خطیِ «نزهةالقلوب» اثر «حمدالله مستوفی قزوینی» با آرایههای زیبا و جلد لاکی روغنی بینظیر، با نقش گل و مرغ دوره قاجار، از آثاری است در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است.
برای برپایی این نمایشگاه، کتابهایی چون «سفرنامه وارتما» جهانگرد ایتالیایی، متعلّق به 485 سال پیش؛ «گلستان سعدی» با ترجمه آلمانی، اثر آدام اولئاریوس که 192 سال پیش به چاپ رسیده و نخستین اثر فارسی است که به دیگر زبانها ترجمه شده؛ «رساله جهادیه»، اثر میرزا ابوالقاسم قائم مقام فراهانی، با تاریخ 1233 هجری قمری و به عنوان نخستین کتاب چاپ سربی در ایران، از نفایس کتابخانه ملّی برگزیده شدهاست.
یکی از آثار جالب توجه در این نمایشگاه، نسخه اصلی سند ملّیِ «منشور حقوق شهروندی» است که در ۲۹ آذر ۱۳۹۵ خورشیدی، به امضای دکتر حسن روحانی رئیس جمهور رسیده است. این اثر، لیستی از مهمترین حقوق شهروندان ایرانی است.
نمایش کهنترین سند آرشیو ملّی، نیز بخشی از این برنامه است. این اثر، فرمان سلطان ابوسعید، ایلخان مغول درباره معافيت از ماليات منطقهاي در فارس است. متن سند، به خط تعليق رايج در اسناد ديواني دورة ايلخاني نگاشته شده و در منطقه كوهك فارس به تاريخ ربيعالاوّل سال 726 هجری قمری صادر شدهاست.
تمبر نوروز 1398 خورشیدی که با بهره از نگاره نسخه خطی دیوان حافظ شیرازی با تاریخ 878 هجری قمری، از مجموعه گنجینه نسخ خطی کتابخانه ملّی منتشر شده؛ به عنوان بزرگترین تمبر ایرانی با موضوعی جهانی نیز از دیگر آثار این نمایشگاه است.
نمایشگاه «برترین آثار ملّی» تا شانزدهم خردادماه ادامه دارد و علاقمندان میتوانند از ساعت 8 تا 16 روزهای شنبه تا چهارشنبه از آن دیدن کنند.