میراث مکتوب – آیت الله میرزا محمدعلی مدرس تبریزی خیابانی در سال 1296 ق در تبریز به دنیا آمد و مقدمات ادبی عربی، فقه، اصول و ریاضیات را در مدرسۀ طالبیه فراگرفت.
سپس علوم معقول را در محضر آیت الله میرزا علی لنکرانی و خارج فقه و اصول را در مکتب آیت الله حاج میرزا ابوالحسن مجتهد (انگجی) و آیت الله میرزا صادق مجتهد تبریزی آموخت و توانست از حضرات آیات سید محمد حجت، کوه کمره ای، سید صدرالدین صدر، میرزا محمدعلی شاه آبادی تهرانی، سید هبة الدین شهرستانی و حاج آقا بزرگ تهرانی اجازۀ اجتهاد و روایت دریافت کند.
وی در عمر پربرکت خود آثار گرانبهایی در علوم مختلف دینی و نیز در لغت و ادب پدید آورده که از آن جمله است: ریحانة الادب فی تراجم، احوال المعروفین بالکنیة اواللقب، کفایة المحصلین فی تبصرة احکام الدین، حیاض الزلائل فی ریاض المسائل، دیوان المعصومین، فرهنگ نوبهار، فرهنگ بهارستان، فرهنگ نگارستان و قاموس المعارف.
علامه مدرس تبریزی در اواخر عمر به مدت دوازده سال در مدرسۀ سپهسالار تهران به بحث و درس و تألیف پرداخت و سرانجام در سال 1373 ق (مطابق با 1333 ش) به دیدار حق شتافت.
متن کامل معرفی کتاب قاموس المعارف را که در شمارۀ 153 آینۀ پژوهش (دوماهنامۀ نقد کتاب، کتاب شناسی، اطلاع رسانی در حوزۀ فرهنگ اسلامی) منتشر شده است اینجا بخوانید.