کد خبر:8777
پ
tahdid

مجموعۀ رسائل و لوايح تحديد حدود ايران و عثماني

اثر حاضر بعد از رسالۀ تحقیقات سرحدیه میرزا جعفرخان مشیرالدوله که در سال 1348 منتشر شده است، در واقع دومین منبع دست اول دربارۀ مسائل مربوط به تحدید حدود ایران و عثمانی است که منتشر می شود.

میراث مکتوب – اثر حاضر بعد از رسالۀ تحقیقات سرحدیه میرزا جعفرخان مشیرالدوله که در سال 1348 منتشر شده است، در واقع دومین منبع دست اول دربارۀ مسائل مربوط به تحدید حدود ایران و عثمانی است که منتشر می شود. این اثر از سوی معاون و جانشین او، یعنی میرزا محبعلی خان ناظم الملک مرندی یکانلو، در جریان مأموریت های مختلف سرحدی و در طول بیش از دو دهه تدوین شده است.

 

 

البته این رساله ها بخشی از رساله های نویسنده است که از کتابخانه های مختلف گردآوری شده است. تعداد زیادی از اسناد و برخی رساله های دیگر او هنوز به صورت منتشرنشده در بایگانی وزارت امور خارجۀ ایران موجود است.

اثر حاضر حاوی 15 رساله و لایحه است. 12 مورد در متن کتاب و 3 مورد در پیوست ها آمده است. این اسناد که در فاصلۀ سال های 1287 تا 1309 تألیف شده اند، تصویری دقیق و روشن از تلاش های میرزا محبعلی خان برای دفاع از تمامیت ارضی کشور در اختیار می گذارد.

نویسنده در تک تک این رسائل و لوایح، با استناد به استدلال های قوی و منطقی، به دفاع از تمامیت اراضی ایران پرداخته است. جالب اینکه او اغلب با استناد به اسناد و منابع عثمانی به ویژه منابع تاریخی و جغرافیایی عثمانی به دفاع از حقانیت ایران در اختلافات مرزی می پردازدو به خوبی نیز از عهده برمی آید.

بیشتر رساله های اثر حاضر تاکنون نه در جایی معرفی شده و نه منتشر شده اند. در حالی که اسناد و گزارش های همتایان میرزا محبعلی خان در عثمانی، یعنی درویش پاشا و خورشیدپاشا، به فاصلۀ کمی بعد از تدوین، در استانبول منتشر شده اند.

مجموعۀ رسائل و لوايح تحديد حدود ايران و عثماني (1309-907ه.ق)/ ميرزامحبعلي‌خان ناظم‌الملك مرندی ‌يكانلو، تصحيح: نصراله صالحی، تهران، طهوری، 538صفحه، قطع: وزيری، بها: 550000 ریال، 1395.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612