میراث مکتوب – کتاب «قرة العین: زندگی، عقیده و مرگ»، نوشتۀ مهدی نورمحمدی توسط انتشارات علمی به چاپ سوم رسید.
یکی از شخصیت های تاریخی که تا کنون چهرۀ واقعی او به درستی شناخته نشده، ام السلمۀ برغانی ملقب به طاهرۀ قرةالعین است. شگفت انگیز است که در مورد بسیاری از وقایع سرگذشت وی و از جمله: نام حقیقی، تاریخ تولد، چگونگی ایمان آوردن به باب، تاریخ عزیمت به کربلا، چگونگی کشته شدن و محل دفن وی دانسته های روشنی وجود ندارد و منابع موجود، اطلاعات یکسانی را در این خصوص ارائه ننموده اند که همین مسئله، باعث شده است چهرۀ واقعی او بیشتر در غبار ابهام ها، افسانه ها و دروغ ها پنهان گردد.
با توجه به این که تا کنون تحقیق جامع و عاری از تعصبی که دربرگیرندۀ تمامی وقایعِ سرگذشت این شخص باشد انجام نشده است، نگارنده بر آن شد با بهره گیری از کتب تاریخی (موافق و مخالف) و اسناد نویافته، چهرۀ واقعی او را ترسیم نماید.
در کتاب حاضر که کاملترین و جامعترین اثر در خصوص قرة العین محسوب می شود، علاوه بر شرح حال، اشعار وی نیز به چاپ رسیده و با توجه به اسناد متقن اثبات گردیده که شعر «گر به تو افتدم نظر چهره به چهره رو به رو» به طور قطع و یقین از طاهرای کاشی بوده و سرودۀ طاهرۀ قرة العین نیست.
همچنین با دلایل غیر قابل انکار ثابت گردیده است که نقاشی ای که مادام دیولافوآ در کتاب خود به چاپ رسانده، به طور قطع و یقین، تصویر قرة العین نیست، چون دیولافوآ 30 سال بعد از کشته شدن قرةالعین وارد ایران شده و نقاشی یاد شده به هیچ وجه نمیتواند مربوط به قرة العین باشد.
از ویژگی های این کتاب، تحلیل و جمع بندی نهایی است که با عنوان «سخن پایانی» در آخر سرگذشت قرة العین به چاپ رسیده است. یکی از موارد مهم این نتیجه گیری، اثبات وابسته نبودن او به بهائیت است که این موضوع، به شدت مورد بهره برداری تبلیغاتی این آیین ساختگی قرار دارد.
لازم به ذکر است بعد از چاپ این کتاب در آبان سال 1394، چاپ دوم آن در آذر ماه سال 94 و چاپ سوم در تیر ماه سال 1395روانۀ کتابفروشی ها شده است.