کد خبر:16827
پ
D8AFD8B9D8A7DB8C20D8B9D8B1D981D987

قدیمی‌ترین نسخه خطی «اقبال الاعمال» ایران

نسخه خطی «اقبال الاعمال» موجود در گنجینه رضوی، از آثار مهم سیدابن‌طاووس در اعمال ماه‌های قمری، هم‌زمان با روز عرفه رونمایی شد.

میراث مکتوب- نسخه خطی «اقبال الاعمال» موجود در گنجینه رضوی، از آثار مهم سیدابن‌طاووس در اعمال ماه‌های قمری، هم‌زمان با روز عرفه رونمایی شد.

سیدرضا صداقت‌حسینی، کارشناس ارزشیابی و ثبت نسخ خطی آستان قدس رضوی، در مراسم رونمایی از نسخه خطی «اقبال الاعمال»، در هشتاد و هشتمین برنامه از سه‌شنبه‌های علمی فرهنگی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی که به صورت وبیناری برگزار شد، اظهار کرد: این نسخه که با شماره 3319 در مرکز نسخ خطی کتابخانۀ آستان قدس نگهداری می‌شود، قدیمی‌ترین نسخه خطی موجود از این اثر در کتابخانه‌های ایران است.

سیدرضا صداقت‌حسینی به محتوای این اثر نفیس پرداخت و افزود: موضوع این کتاب ادعیه و مشتمل بر اعمال دوازده‌ ماه سال قمری است که به ترتیب از اولین ماه سال یعنی محرم شروع و به ماه ذی‌الحجه ختم می‌شود.

وی به نگارش این کتاب در چندین باب اشاره کرد و گفت: باب چهارم این کتاب اختصاص به عید قربان و اعمال شب و روز آن دارد و دارای  فصول متعدد و شامل مباحثی مانند فضیلت احیاء شب عید قربان، فضیلت زیارت امام حسین (ع) در عید قربان، غسل روز عید، نماز عید، فضیلت قربانی، تعیین وقت و تقسیم قربانی و چگونگی به اتمام رساندن روز عید است که با عبارت «المسلمون عليه یوم ولاده النبی صلی الله و سلامه علیه» آغاز و با عبارت «کما یرید منا و كما يرضى به تم تم تم» به پایان می‌رسد.

صداقت‌حسینی در بیان ویژگی‌های ظاهری این اثر گفت: جنس کاغذ این کتاب نخودی و دارای 416 برگ به ابعاد 25 × 18 است که توسط «كي‌قباد بحرآبادى» در تاریخ دوشنبه 20 ذي‌الحجه 957 هجری قمری در حوالی روضه رضويه به خط نسخ 19، 20 و 21 سطرى کتابت شده و توسط رضا نایينى در سال 1311 هجری شمسی وقف حرم مطهر رضوی شد.

وی با اعلام وجود 230 نسخۀ خطی از آثار ابن طاووس، عالم و محدث بزرگ شیعه در قرن هفتم هجری در این مرکز، افزود: این نسخه به دلیل قدمت آن، در تصحیح الاقبال توسط جواد قیومی اصفهانی به عنوان نسخه اساس قرار گرفته و در سال 1376 هجری شمسی توسط انتشارات مکتب الأعلام الاسلامی در قم به چاپ رسیده است.

منبع: پایگاه اطلاع‌رسانی کتابخانه آستان قدس

 

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612