کد خبر:45140
پ
نکوداشت علی‌اشرف مجتهد شبستری

فرستاده باید که دانا بود/ در نکوداشت علی‌اشرف مجتهد شبستری

علی‌اشرف مجتهد شبستری سفیر کبیری است که با هوشمندی بحران زمانه را مدیریت نمود، همدل اهل فرهنگ و شعر و ادب بود و برای علاج پارۀ تن ایران کوشید و با مردمان جوشید و نام نیکی از خود به یادگار گذاشت.

میراث مکتوب- فرستاده باید که دانا بود / به گفتن توانا و بینا بود
برپایی نکوداشت دکتر علی‌اشرف مجتهدشبستری، بزرگداشت فرهنگ دوستی، دیپلماسی موفق فرهنگی و معرفی الگوی دیپلماسی خردورزانۀ ایرانی است.
سفیرکبیری که با کیاست، سیاست کرد و با هوشمندی بحران زمانه را مدیریت نمود، همدل اهل فرهنگ و شعر و ادب بود و برای علاج پارۀ تن ایران کوشید و با مردمان جوشید و نام نیکی از خود به یادگار گذاشت.
شبستری در حدّ وُسع خود در تأمین امنیت و آرامش مردم چندین دهه در بندِ حاکمیت کمونیست، کوشید و نه در لباس یک دیپلمات، بلکه در چهرۀ  سفیر صلح و دوستی و فرهنگ چنان آوازه‌ای یافت  که شیفتگانش نام فرزندانشان را از بن جان شبستری ‌گذاشتند، حکایتی آشنا که در سفر اخیرمان به تاجیکستان به همراهی وهم‌قدمی فرزانۀ ایران‌مدار دکتر ژاله آموزگار و دکتر علی‌اشرف صادقی و شبستری و دیگر اساتید، خود با چشم شاهدش بودیم.
و اما باید از خود پرسید چه شد که پس از شبستری راه و روش و منش فرهنگی وی متوقف گردید؟ چه شد که روابط دوجانبه، چندی رو به افول گرایید و دوپارۀ تن از هم گسست؟ و البته صد شکر که  دوباره شبستری برای پیوند مغز و استخوان دل و جان به میدان آمد و گفت و گو کرد و امروز خوشبختانه شاهد پیوندهای سیاسی و اقتصادی رو به افزایش هستیم. امید که در حوزۀ فرهنگ و هنر و رسانه و آموزش خط نیاکان هم به کامیابی دوچندان دست یابیم و جبران مافات کنیم و دست از راه‌های طی شده و روش‌های ناکام گذشته بشوییم.
اگر نظام مدیریت سیاسی و دیپلماتیک کشور، مبتنی بر فرهنگ و هنر ریشه‌دار می.بود و مدیران دیپلماسی سیاسی و فرهنگی کشور، بر مدار شایسته‌سالاری و کاردانی و زبان‌دانی و ادب‌شناسی انتخاب می‌شدند و با زبان شعر و ادب و گویش محلی باشندگان آن  دیار آشنا می‌شدند، به قول حافظ آنجا که «احباب حاضرند، به اعدا چه حاجت است»، کاری که شبستری بدان توفیق یافت. شبستری هم دیپلمات بود و هم رایزن فرهنگی و هم دوستی که با گویش تاجیکی با تاجیکان گپ می‌زد، چه اساس ارتباط، اعتماد است و اعتماد موجب تقویت همدلی و تعمیق پیوندهای همه‌جانبه می‌شود و شبستری ذاتاً این را بلد بود. شوربختانه مشکل اصلی ما در کشور همواره فقدان مدیریت پایدار و عدم رجحان نخبگان بوده است، نکته‌ای که امام علی علیه‌السلام از آن بیم‌مان می‌دهد و تأخیر افاضل بر فرومایگان را آسیب بزرگ مدیریت برمی‌شمارد.
شاید به همین دلیل است که ما نتوانستیم صدها دیپلمات فرهنگی و سفیران صلح و دوستی مثل شبستری تربیت کنیم، کسانی که مردم ایران را نمایندگی کنند، نه نمایندۀ جناح و سلیقه‌ای خاص باشند که تا دری به تخته می‌خورد، خویش و قومی کارنادان و زبان‌نابلد برای مأموریت سیاسی و فرهنگی خارج کشور گسیل می‌شود که به عمر سی‌سال فعالیت و خدمت در میراث مکتوب کم ندیده‌ام از چنین امور. گره کار اینجاست که هزینۀ چندانی برای ارزیابی و سنجش و بازنگری و نظارت بر عملکردها نمی‌کنیم و درنمی‌یابیم که اینها موانع پیشرفت و توسعه است و مدام مشکلاتمان را فرافکنی می‌کنیم و به گردن عامل خارجی می‌افکنیم و این و آن را عامل صهیونیست تیتر روزنامه می‌کنیم، غافل از اینکه در برابر آیینۀ راست‌نما، خود شکن آینه شکستن خطاست».
و اما میراث نوشتاری و تمدنی ایران، سابقه و حافظۀ درخشان چندین هزارساله دارد، ولی باید بدانیم که ارزش ما به آن‌چیزهایی است که تولید می‌کنیم، افتخار به گذشته لازم است اما کافی نیست، بازسازی گذشته و درس گرفتن از تاریخ و بازتولید تمدنی وظیفۀ ماست تا نشان بدهیم ما که بوده‌ایم و چرا اکنون به اینجا رسیده‌ایم و ناکامیم. شوربختانه ما بسیار هزینه کرده و می‌کنیم، اما نه درجهت تولید بلکه برای مصرف تولیدات دیگران و بازخواست هم نمی‌شویم چون مفهوم مسئول بودن را درنیافته‌ایم.

اکبر ایرانی
مدیرعامل مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب
۲۴ دیماه ۱۴۰۳

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612