میراث مکتوب- دکتر رسول جعفریان، رئیس کتابخانه مرکزی، مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران گفت: دوست ما آقای حسینیپور، مدیر عامل خانه کتاب گفتهاند از کرونا فرصتی برای کتاب بسازیم. این نکته خوبی است، اما به این بهانه خواستم نکته دیگری را عرض کنم و آن این که، با رفتن دانشجویان به شهرها و خانههایشان، دسترسی آنها به بسیاری از کتابها ناممکن شده و امکان امانت گرفتن نسخۀ فیزیکی کتاب در محل یا بیرون برای آنها وجود ندارد.
وی افزود: دانشگاه تهران و شاید دیگر دانشگاهها کلاسها را بهصورت آنلاین برگزار میکنند و امیدوارم در این زمینه موفق باشند. این هفته بنده سه کلاس آنلاین داشتم که برگزار شد، هر چند نیاز به امکانات بیشتری هست برخی از آنها با کمک ابزارهای دیگر تا حدودی جبران میشود.
جعفریان ادامه داد: با این حال، دانشجو برای تحقیق نیاز به کتاب دارد و برای این کار، چه باید کرد؟ اگر ما طی این سالها توانسته بودیم یک پایگاه اطلاعاتی بزرگ از کتابها فراهم آوریم و بخشی از بودجههای کتاب را برای حل مشکلات حقوقی آن هزینه کرده و فایلهای الکترونیکی را در حد چند صد هزار و میلیونی فراهم میآوردیم، امروز میتوانستیم با دست پر در خدمت دانشجویان باشیم. اما اکنون، اگر آنها یک فایل الکترونیکی از یک کتاب خواستند، باید از کجا درخواست کنند؟
وی تصریح کرد: بسیاری از اوقات دانشجویان حاضر به پرداخت هزینه آن هم هستند، اما امکان فنی آن در قالب یک پایگاه جامع و مجهز وجود ندارد.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران افزود: ما در دانشگاه تهران، طبق معمول و در حد توان پاسخگوی نیازهای محدود دانشجویان هستیم، اما اغلب درخواستها از کتابهای جدید است که امکان اسکن آنها به دلایل حقوقی برای ما وجود ندارد. احتیاطهای بهداشتی هم ایجاب کرده که بسیاری از کارمندان نتوانند سر کار حاضر شوند، و حتی اگر مشکل حقوقی هم نبود، نمی توانستند کار اسکن کتابهای درخواستی را انجام دهند.
وی گفت: در هر حال ما سخت نیازمند یک پایگاه نیرومند برای کتابهای الکترونیکی هستیم. بهتر است از فرصت کرونا برای این کار استفاده کنیم. اکنون بر ما فرض و لازم است تا یک طرح بزرگ در این زمینه تهیه شده و امکانات برای دانشجویان، استادان و دیگر خواستاران که در حال حاضر دسترسی به کتابخانهها ندارند، فراهم شود.