کد خبر:4604
پ
۹۸

شب سید جعفر شهیدی

به مناسبت ششمین سالروز درگذشت دکتر سید جعفر شهیدی، مراسم «شب سید جعفر شهیدی» عصر روز دوشنبه ۲۳ دی ماه برگزار می‌شود

میراث مکتوب – به مناسبت ششمین سالروز درگذشت دکتر سید جعفر شهیدی، مجله بخارا با همکاری مؤسسه لغت نامه دهخدا، بنیاد فرهنگی اجتماعی ملت، دایره المعارف بزرگ اسلامی، بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار و گنجینه پژوهشی ایرج افشار «شب سید جعفر شهیدی» را عصر روز دوشنبه ۲۳ دی ماه برگزار می کند.

سید مصطفی محقق داماد، غلامرضا ستوده، جلیل تجلیل، علی افخمی، رسول جعفریان، محمد علی مهدوی راد، محسن شهیدی و علی دهباشی دربارۀ وجوه مختلف زندگی و آثار سید جعفر شهیدی سخن خواهند گفت، پیام احمد مهدوی دامغانی قرائت خواهد شد و فیلم مستند منوچهر مشیری از زندگی استاد نیز به نمایش درخواهد آمد.

این مراسم روز دوشنبه ۲۳ دی ماه ۱۳۹۲، ساعت ۱۷ در خیابان ولیعصر، سه راه زعفرانیه، خیابان عارف نسب، شماره ۱۲ کانون زبان فارسی برگزار می شود.

آشنایی با دکتر سید جعفر شهیدی

سید جعفر شهیدی (۱۲۹۷ در بروجرد – ۲۳ دی ۱۳۸۶ در تهران) رئیس مؤسسه لغت‌نامه دهخدا و مرکز بین‌المللی آموزش زبان فارسی، استاد تمام دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و از پژوهشگران برجسته زبان و ادبیات فارسی، فقه و تاریخ اسلام بود.

شهیدی از شاگردان برجسته علی‌ اکبر دهخدا و بدیع‌الزمان فروزانفر در دانشگاه تهران بود و در سال ۱۳۴۰ دکترای خود را در رشته ادبیات فارسی و تاریخ دریافت کرد. او همچنین در حوزه علمیه قم و حوزه علمیه نجف زیر نظر سید حسین طباطبائی بروجردی، سید ابوالقاسم خویی تحصیل کرد و درجه اجتهاد داشت.
او به جز همکاری در تدوین فرهنگ معین و لغت‌نامه دهخدا، ۴ عنوان ترجمه، ۳ عنوان تصحیح و تعداد زیادی تالیف دارد که شماری از کتاب ‌های وی به زبان ‌های بیگانه ترجمه شدند و جایزه دریافت کردند.
برخورد با محمد معین، باب آشنایی وی را به حضور علی ‌اکبر دهخدا فراهم کرد و بعد از تشکیل موسسه لغت‌‌نامه دهخدا، معاونت سازمان را به‌ عهده گرفت. سپس علامه دهخدا از سیدجعفر شهیدی دعوت به همکاری کرد و در نامه‌ای به دکتر آذر (وزیر فرهنگ وقت) نوشت: «او اگر نه در نوع خود بی‌ نظیر، ولی کم‌ نظیر است.» دهخدا در این نامه می‌خواهد که به جای ۲۲ ساعت، به او شش ساعت تدریس اختصاص دهند تا بقیه وقتش را در لغت ‌نامه دهخدا بگذراند. مدتی این ‌گونه می‌گذرد، تا سال ۱۳۴۰ که با مدرک دکتری به دانشگاه منتقل می‌شود. تدریس در دانشگاه تا حدود سال ۱۳۴۵ ادامه پیدا می ‌کند، اما بعد با ناامنی دانشگاه، دانشجویان خود را به لغت ‌نامه می‌برد. پس از سال‌ ها نیز، تا پایان عمر وی هنوز دانشجویانش چهارشنبه‌ ها به دفتر وی در موسسه لغت ‌نامه دهخدا می‌ رفتند و با شهیدی جلساتی را داشتند. بعد از مرگ محمد معین، شهیدی مسئولیت اداره سازمان لغت نامه دهخدا را بر عهده گرفت. او در زمینه ‌های ادبیات عرب و فارسی استادی بنام بود و درک محضر و همنشینی با استادانی نظیر بدیع ‌الزمان فروزانفر، دهخدا، جلال‌الدین همائی و محمد معین اعتبار علمی و معنوی او را دو چندان کرد.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612