کد خبر:5524
پ
Final Az letafatha & Dar Jostejoo.indd

رازهای رستگاری در کیمیای سعادت

کیمیای سعادت کتابی است که در واپسین سال‌های قرن پنجم هجری نگاشته شد و بیش از نهصد سال از آن زمان می‌گذرد

ميراث مكتوب – کیمیای سعادت کتابی است که در واپسین سال‌های قرن پنجم هجری نگاشته شد و بیش از نهصد سال از آن زمان می‌گذرد؛ اما همچنان تأثیرگذار است و نثر روان و زیبایش نظرها را به خود جلب می‌کند.

غزالی این کتاب را در آخرین سال‌های زندگی خود به نگارش در آورد و یادگاری مهم از خود در زبان فارسی بر جای گذاشت که در طول سده‌ها کم و بیش اثربخش بوده است. ابوحامد محمد غزالی در سال 450 هجری قمری در طوس زاده شد و در سال 505 در همان شهر از دنیا رفت. در طول عمر 55 ساله‌اش سفرها و تجربه‌ها و سیر اندیشه‌ای پرفراز و نشیب داشت. او در جوانی با ذهن وقاد و استعداد فوق‌العاده و جاه‌طلبی که داشت، به مقام استادی و تدریس در یکی از بزرگ‌ترین مراکز علمی آن زمان یعنی نظامیۀ بغداد رسید؛ اما دیری نگذشت که در تحولی فکری و روحی که خود بعدها شرحی خواندنی از آن به دست داد، کار و بار و تدریسش را رها کرد و طی دوازده سال در سرزمین‌های مختلف سفر کرد و در کنار تأمل و بازاندیشی دربارۀ خود و زمانه‌اش، تجربه‌هایی در سلوک معنوی و عرفانی اندوخت. رهاورد این تجربه‌ها و تأملات و اندیشه‌ها، کتاب‌های متعددی بود که یکی از آنها کتاب احیاء علوم الدین در چهار جلد است و شاهکار فارسی‌اش کیمیای سعادت که افزون بر آنکه بسیاری از نظرات او را بازمی‌گوید، نثری روان و سنجیده دارد و سرشار از حکایت و تمثیل است.

ابوحامد محمد غزالی در زندگی پرماجرای خود با نیروی ذهنی فوق‌العاده و شخصیت نیرومندش، دربارۀ جنبه‌های گوناگون دینی و فکری روزگار خویش و اوضاع سیاسی و فرهنگی زمانه‌اش اندیشید و سخن گفت و مطلب نوشت. چیزی که در طول سده‌ها پس از مرگش به خوبی آشکار است، تأثیری که بر افراد و بر ابعاد متعدد فکری و دینی و فرهنگی نسل‌های پس از خود نهاد. این تأثیر هم در شرق دیده می‌شود و هم در غرب. ویل دورانت در تاریخ تمدن بزرگ خود می‌نویسد که جایگاه غزالی «در میان مسلمانان همانند آوگوستین و کانت در میان اروپاییان بوده». یعنی دو شخصیت بسیار تأثیرگذار دینی و فلسفی در طول تاریخ فکر و فرهنگ غرب.

در کیمیای سعادت 1047 حکایت یافت می‌شود. این کتاب، کتابی سرشار از مثال و تمثیل و حکایت است و با زبانی روشن و شفاف و بی‌گره و بدون حاشیه‌پردازی خواننده را درگیر مسائل می‌کند. معمولاً روند استدلال‌ها روشن است و خواننده درک می‌کند که غزالی چه مسیری را در پرداخت و ارائۀ مطالب می‌پیماید. در متن‌هایی که آمده است، روشن است که غزالی با چه نثر روان و بی‌گره و صمیمانه‌ای می‌کوشد خواننده را به ژرفای اندیشه و عمل دینی ـ اخلاقی بکشاند.

این کتاب که 463 حکایت از کیمیای سعادت را دربرمی‌گیرد، کوششی است برای نزدیک‌شدن به دنیای اندیشه و سخن غزالی و نموداری از «روح» این کتاب خواندنی. در بخش اول کتاب، آرا و نظرات گوناگونی دربارۀ غزالی و کار و اندیشۀ او شرح و بیان شده است و همچنین بخش‌های مهمی از زندگی خودنوشت غزالی نیز در این بخش آمده است. بخش دوم که خود دربردارندۀ دو پاره است؛ در پارۀ اول گزارش فشرده‌ای از سخنان غزالی در کیمیا ارائه شده و پارۀ دوم هم دربردارندۀ زبده حکایت‌های این شاهکار فارسی است.

در جستجوی رستگاری: حکایت‌های کیمیای سعادت با گفتاری تفصیلی دربارۀ زندگی و اندیشه و روزگار ابوحامد محمد غزالی نوشته شهاب‌الدین عباسی در 320 صفحه، در شمارگان 1000 نسخه از سوی نشر مروارید به بهای 137700 ریال در سال 1393 منتشر شده است.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612