میراث مکتوب – شرق شناسی از نگاه برخی مستشرقان ، شناخت و تحلیل مشرق زمین از نگاه غرب – به ویژه در قرن نوزدهم میلادی – است.
این تحلیل چنانکه در فرهنگ لاروس آمده، تاریخ، زبان ها، ادبیات، هنر، علوم، آداب و رسوم مردم شرق و شرق دور را در برمی گیرد.
شرق شناسی، تاریخچه ای بلند و مفصل دارد و با وجود جستارها و گفتارهای متعدد ، هنوز چنانکه باید و شاید بدان پرداخته نشده است، به ویژه در کشور ما که تحقیقات در این باره ، بسیار کم و بیشتر در قالب ترجمه عرضه شده است.
ترجمه و انتشار خاطرات مستشرقان ، یکی از مواد تحقیق در واکاوی مبحث شرق شناسی است که از لا به لای آن اطلاعات ارزشمندی راجع به تاریخ، اهداف و سیر سرق شناسی ، شرح شرق شناسان و … می توان یافت.
بروکلمان (1868 – 1856 م) یکی از شرق شناسان معروف و آثار او از شهرت جهانی برخوردار است. چندی از آثار او به فارسی ترجمه شده است و بایسته می نماید دیگر آثارش که حاوی اطلاعاتی دربارۀ ایران است، به فارسی ترجمه شود.
خاطرات بروکلمان، هرچند روایتگر شرح حال او و خانواده اوست اما در ضمن آن، اطلاعات ارزشمندی را دربارۀ مسائل شرق شناسی، اوضاع مراکز علمی و دانشگاهی در آلمان آن روزگار و … می توان یافت.
کارل بروکلمان، خاطرات کارل بروکلمان، تهران، کتابخانۀ مجلس شورای اسلامی، ویرایش: رودولف زلهایم، ترجمه: مهران ارزنده، قطع: وزیری، 162 صفحه، 250000 ریال، 1397.