کد خبر:21464
پ
182.1

تحفةالعراقین

سرودۀ خاقانی شروانی

میراث مکتوب- از خاقانى شروانى ـ اديب و سراينده نامى سده ششم هجرى ـ سه نوشته مستقلّ بر جاى مانده است. يكى منشآت وى كه شامل نامههاى ارسالى او به بزرگان آن روزگار و افراد خانوادهاش بوده و نمودارى از شيوه نثر او مىباشد. اثر بعدى، ديوان او است كه شامل قصيدهها، غزلها، رباعىها و ديگر انواع سرودههاى وى است. اثر سوم ـ كه هماكنون در دستان شماست ـ منظومه تحفةالعراقين مىباشد كه شامل بيش از 3100 بيت است و در سال 551 هجرى به جمالالدّين موصلى پيشكش شده است.

خاقانى اين منظومه را اندكى پيش از پيشكش كردن به جمالالدّين موصلى سروده است. وى در اين اثر به توصيف سفرى پرداخته كه براى اتّصال به درگاه محمّد بن محمود سلجوقى به عراق (ايران مركزى) داشته است. وى در اين سفر موفّق به ديدار پادشاه سلجوقى نشد و ناگزير به شروان بازگشت. خاقانى در آن سال قصد سفر حجّ را نيز داشت كه اين سفر نيز محقّق نشد و لذا او تحفةالعراقين را سرود و در ضمن آن، سفرى خيالى را براى خورشيد ترتيب داد و خورشيد را راهى عراق، بغداد، كوفه، مكّه و مدينه كرده و با اين بهانه به ذكر آرزوى خود براى ديدار اين شهرها و اماكن مقدّس پرداخت. در اين ميان، به مدح برخى از بزرگان اين سرزمينها پرداخته و اطّلاعات سودمندى را ـ بخصوص درباره زندگى خانوادگى خود ـ درج كرده كه در جاى ديگر نشانى از آنها نداريم.

 

شایستۀ تقدیر در نهمین دورۀ همایش بزرگداشت حامیان نسخ خطی (1388)

شایستۀ تقدیر در  بیست و هفتمین دورۀ كتاب سال جمهوري اسلامي ايران (1388)

برگزیدۀ چهارمین دورۀ جشنوارۀ بینالمللی فارابی( پاییز 1389)

 

 

کتابشناسی:

تحفةالعراقین  (ختم الغرایب) (فارسی)

سرودۀ خاقانی شروانی (سدۀ 6)

 به کوشش علی صفری آققلعه

تهران: 1387ـ 900 ص/ قطع وزيری

شابک: 5-72-8700-964-978

میراث مکتوب: 182

 

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612