میراث مکتوب- ششصد و سی و یکمین شب از شبهای بخارا به بزرگداشت محمد آصف فکرت اختصاص یافته است. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر یکشنبه اول اسفندماه ۱۴۰۰ به صورت مجازی پخش میشود.
محمد آصف فکرت، نویسنده، پژوهشگر، مصحح متون، مترجم و شاعر افغانستانی که این روزها در شهر اتاوا زندگی میکند، از چهرههای برجستۀ زبان و ادبیات فارسی است. او به زبانهای فارسی، پشتو، عربی و انگلیسی نیز مسلط است.
محمدآصف فکرت در سال ۱۳۲۵ در شهر هرات متولد شد. مدرسه ابتدایی در مدرسه موفق و تعلیمات ثانوی در سلطان غیاثالدین فوری گذراند. سپس لیسانس زبان و ادبیات فارسی را از دانشگاه کابل و فوق لیسانس روزنامهنگاری را در دانشگاهی در هندوستان گرفت، و فعالیتهای نویسندگی و مطبوعاتی خود را آغاز کرد.
در سال ۱۳۵۹ به ولایت فاریاب منتقل شد و به عنوان مدیرمسئول روزنامه فاریاب چند سالی مشغول به کار شد. آصف فکرت در نشریاتی همچون «کتاب»، روزنامه «بیدار»، روزنامه «انیس» و روزنامه «جمهوریت» در سمتهای گوناگون فعالیت داشت، و در دو شهر مزارشریف و قندوز نیز روزنامههایی را افتتاح کرد. همچنین عضو انجمن تاریخ و آکادمی علوم افغانستان بود. با هجوم ارتش شوروی به افغانستان آصف فکرت در سال ۱۳۶۱ به ایران مهاجرت کرد و در شهر مشهد ساکن شد و فعالیتهای خود را به عنوان پژوهشگر و فهرستنگار در کتابخانه آثار خطی آستان قدس رضوی آغاز کرد. همچنین از سال ۱۳۶۵ در دایرهالمعارف بزرگ اسلامی فعالیت پژوهشی خود را آغاز کرد و بیش از صد مقالۀ علمی نوشت. سرانجام در سال ۱۳۷۷ به کانادا مهاجرت کرد.
از ایشان تاکنون بیست و دو کتاب و صدها مقاله منتشر شده است. ازجمله کتابهای «کرسینشینان کابل» (احوال دولتمردان افغانستان در روزگاران امیر امانالله خان)، ترجمه کتاب «افغانان» نوشته منت ستوارت، «لغات زبان گفتاری هرات»، «لندی» (ترانههای مردمی پشتو)، «فارسی هروی، زبان گفتاری هرات» و «عین الوقایع» (تاریخ افغانستان در سالهای ۱۲۰۷ تا ۱۳۲۴.
در شب محمد آصف فکرت سخنرانان: حورا یاوری، علیاشرف صادقی، عبدالغفور روان فرهادی، محمدکاظم بجنوردی، محمدجعفر یاحقی، عبدالغفور آرزو، شکریه رعد، نوشآفرین فکرت و علی دهباشی به بررسی وجوه گوناگون زندگی و آثار محمد آصف فکرت خواهند پرداخت.
این نشست در ساعت پنج بعدازظهر یکشنبه اول اسفندماه ۱۴۰۰ از نشانیهای زیر پخش میشود:
instagram.com/bukharamag
telegram.me/bukharamag
aparat.com/bukharamag