میراث مکتوب- همایش بینالمللی طالب آملی روز سهشنبه 15 آبان 1403 با حضور محققان و رایزنهای فرهنگی کشورهای فارسی زبان در شهرستان آمل آغاز شد.
«محمد طالب آملی» یکی از شاعران پارسیگوی ایرانی که در سال ۹۸۷ هجری در شهر آمل دیده به جهان گشود، در دوران حیات خود با آثار و طبع شعری هنرمندانه خود توانست فرهنگ اصیل ایرانی و زبان فارسی را با تأثیرپذیری بالایی در جهان آن روزگار تبلیغ کند.
این شاعر برجسته ایرانی در معرفی و توسعه فرهنگ اصیل ایرانی و زبان فارسی به ویژه در شبه قاره هند سهم و نقش مهمی بر عهده داشت.
دکتر غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، پرفسور بلرام شکلا رایزن فرهنگی هند در ایران و برخی محققان حوزه زبان فارسی حضور دارند.
روز نخست همایش بینالمللی طالب آملی 15 آبان، در دانشگاه شمال و در قالب سخنرانی و ۵ کارگاه تخصصی و قرائت سخنرانیهای مقالههای برتر اختصاص دارد.رئیس دانشگاه مازندران در این همایش، گفت: حدود ۶۰ مقاله تخصصی از اندیشمندانی از کشورهای ایران، تاجیکستان، ازبکستان، هند، پاکستان، بنگلادش، ترکیه و افغانستان به دبیرخانه این همایش بینالمللی در شهرستان آمل ارسال شد.
حشمتالله علینژاد افزود: از سوی هیئت داوران این همایش بینالمللی، حدود ۳۵ مقاله از محققان، اندیشمندان و فارسی زبانهای کشورهای منطقه انتخاب و در دو روز برگزاری این همایش در شهرستان آمل در قالب سخنرانیها ارائه خواهد شد.
وی با بیان اینکه از میان مقالههای ارسالی ۱۳ مقاله از دانشگاههای کشورهای فارسی زبان به خصوص هند، پاکستان، تاجیکستان، بنگلادش و افغانستان و بقیه مقالههای ارائه شده از فارسیپژوهان ایرانی بوده است، تصریح کرد: مقالههای منتخب در ۵ کارگاه تخصصی ارائه خواهد شد.
پیوند فرهنگی ایران و هند عمیق است / پاسداشت زبان فارسی یک تکلیف همگانی
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در همایش بینالمللی طالب آملی در آمل با اشاره به اینکه مازندران سرزمین شخصیتهای بزرگ در ایران اسلامی است، گفت: طالب آملی در معرفی و توسعه فرهنگ اصیل ایران اسلامی و زبان فارسی در کشور و شبه قاره هند نقش بسزایی ایفا کرده است.
غلامعلی حداد عادل سهشنبه ۱۵ آبان در همایش بینالمللی طالب آملی که در دانشگاه شمال آمل برگزار شد، افزود: طالب آملی به عنوان یک ادیب هنرمند و شاعر برجسته شعر فارسی و از بنیانگذاران سبک هندی بوده که شاعرانی دیگری همچون صائب و بیدل بر سر سفره او و ادامه دهنده این سبک و مکتب بودند.
وی با اشاره به عمر کوتاه ۴۹ ساله طالب آملی تصریح کرد: یکی از خصوصیات طالب این است که در فرهنگ عامه هم از احترام خاصی برخوردار است.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه هند در یک دورهای مقصد و مقصودی از شاعران، هنرمندان، پزشکان و صنعتگران ایرانی بوده است، تصریح کرد: کسانی که از ایران به هند مهاجرت میکردند خودشان را مؤثر و تأثیرگذار میدانستند که یکی از این افراد طالب آملی بوده است.
حداد عادل ادامه داد: کاروان شاعران ایرانی به سمت هند پرتعداد بود که یکی از این کاروانیان طالب آملی بوده است.
روح ایرانی و هندو در خویشاوندی قوی است
وی به همکاری و اشتراکات فرهنگی که ناشی از اندیشه عرفانی اسلامی ایرانی و همخوانی با فرهنگ هندو شده است اشاره کرد و گفت: همزبانی باعث عمق بخشی این ارتباطات تا به امروز شده است.
حداد عادل تصریح کرد: طالب آملی یک ستاره از ستارههای پر ستاره زبان و ادب فارسی است با اینکه زبان مادری او تبری بوده پرچمدار و علمدار ترویج زبان فارسی در شبه قاره هند شده است.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، برگزاری بزرگداشت شخصیتهای فرهنگی کشور را ضروری دانست و یادآور شد: خوش اعتقادی، تدیّن، ایمان، غیرتمندی در تشیع، محبت و پیرو اهل بیت بودن از شاخصههای اصلی مردم مازندران است.
حداد عادل تصریح کرد: امروز هم استادان و مفاخر آملی در رشتههای مختلف چراغ علم را روشن نگه داشتند، و امروز هم ورزشکاران و پهلوانان این شهرستان در کنار این مفاخر در ایران زمین میدرخشند.
ضرورت تدوین دایره المعارف جداگانه از مفاخر بزرگ آملی
وی با اشاره به اینکه در دایرة المعارفی که در در ۳۳ جلد و بیش از ۲۰ هزار صفحه تدوین است، افزود: انتظار است دانشگاهها با کمک حوزه علمیه شهرستان آمل و مازندران، دانشنامهای با موضوع آمل را با شخصیتهای دیروز و امروز این شهرستان که حتی بیشتر از یک جلد هم خواهد شد، تدوین و معرفی کنند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: اهمیت و تدوین این دایرة المعارف مفاخر آملی تا جایی هست که فرزندان این دیار بدانند، که چه نیاکانی از این شهر بودند و در چه شهر زیست میکنند.
پاسداشت زبان فارسی یک تکلیف همگانی
حداد عادل، با تأکید بر اینکه امروز همه ما وظیفه داریم در کنار دین مبین اسلام از زبان فارسی هم پاسداری کنیم، افزود: وظیفه ما نگهبانی از سرمایه غنی ایرانی در جهانی است که به واسطه تندباد جهانی شدن، فرهنگهای بومی و مستقل را با خود برده و حذف کرده است.
وی افزود: متأسفانه در دنیایی که ما شاهد فجایع غیر اسلامی و انسانی هستیم شرمآور است و تأسفبارتر اینکه هر جنایتی که انجام میشود به اسم تمدن نسبت میدهند و خودشان را از بقیه دنیا جدا میدانند.
وی افزود: خوی آنها ددمنشانه است، در مدرسه، مسجد و کلیسا ویرانی بر جا میگذارند و برای شهادت مجاهد بزرگ اسماعیل هنیه حدود ۸۰ بمب یک تنی میریزند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی تصریح کرد: در چنین دنیایی نیاز داریم که فرهنگ ادبیات فارسی ظرف همه ارزشهاست، تجلی بیشتری پیدا کند.
فارسیشناسان ۵ کشور در نشستهای تخصصی اشعار طالب آملی
دکتر مرتضی محسنی، دبیر علمی همایش بینالمللی طالب آملی، گفت: این همایش پس از سخنرانیهای مسئولان کشوری و استانی، در ۵ نشست تخصصی سخنرانیهای علمی مربوط به شعر، تصویرپردازی، تأثیر قرآن و احادیث در شعر طالب آملی ادامه دارد.
محسنی افزود: نقد روانشناختی و جامعهشناختی اشعار طالب و تصحیح جهانگیرنامه طالب آملی هم در این نشستها بررسی خواهد شد.
وی ادامه داد: دکتر «شاه نواز شاه»، عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی و دکتر «مشتاق احمد» رئیس گروه اقبال شناسی دانشگاه کشمیر هند، پورفسور «بلرام شکلا» رایزن فرهنگی هند در ایران میهمانهای خارجی این همایش هستند که در آمل حضور دارند.
دبیر علمی همایش بینالمللی طالب آملی با اشاره اینکه در این همایش همچنین استادانی از دانشگاههای دیگر هند، ازبکستان، تاجیکستان و پاکستان به صورت مجازی مقاله را قرائت خواهند کرد، تصریح کرد: استادان برتر زبان و ادبیات فارسی از دانشگاههای سراسر کشور هم میهمانهای داخلی این همایش هستند.
وی به دریافت ۶۵ مقاله از استادان و محققان فارسی زبان ۷ کشور به دبیرخانه این همایش بین المللی در شهرستان آمل خبر داد و یادآور شد: از این تعداد ۱۳ مقاله خارج از کشور و بقیه از محققان و استادان زبان فارسی از دانشگاههای سراسر کشور بوده است.
وی یادآورشد: در روز دوم این همایش عصر چهارشنبه ۱۶ آبان در سالن اریکه آریایی با اجرای موسیقی مازندرانی، ایرانی و هندی، گروههای تئاتر و شاعران سبک هندی اجرا میشود.
منبع: ایسنا