کد خبر:8844
پ
bahrfazael

بحر الفضائل فی منافع الافاضل

بحر الفضائل فی منافع الافاضل فرهنگی است فارسی به فارسی که افضل‌الدّین محمد بن قوام بن رستم بن احمد بن محمود بدر خزانه‌ای بلخی در سال ۷۹۵ ق آن را تألیف کرده است.

lمیراث مکتوب – بحر الفضائل فی منافع الافاضل فرهنگی است فارسی به فارسی که افضل‌الدّین محمد بن قوام بن رستم بن احمد بن محمود بدر خزانه‌ای بلخی در سال ۷۹۵ ق آن را تألیف کرده است.

    این فرهنگ، به‌رغم قدمتی که دارد، کمتر شناخته شده است. یکی از معدود کسانی که مفصلاً دربارۀ نویسنده و این فرهنگ مطالبی را نگاشته است دکتر محمد دبیرسیاقی است که در کتاب فرهنگ‌های فارسی آن را معرفی کرده است.

    نسخه‌هایی که مصحح در تصحیح این فرهنگ از آن‌ها بهره جسته است عبارت‌اند از: نسخۀ شمارۀ ۵۲۲۸ کتابخانۀ مجلس؛ نسخۀ شمارۀ ۱۱۷ د کتابخانۀ دانشکدۀ ادبیات دانشگاه تهران؛ نسخۀ شمارۀ ۳۲۶۹ کتابخانۀ مرکزی دانشگاه تهران؛ نسخۀ کتابخانۀ لغت‌نامۀ دهخدا؛ نسخۀ شمارۀ ۴۳۲۲ موزۀ ملّی ایران. مصحح برای تصحیح این فرهنگ از پنج دست‌نویس استفاده کرده است.

    بحر الفضائل در دو بخش تألیف شده است: بخش اول در بیست‌وهشت باب است و هر حرف در یک باب به ترتیب حروف آغاز واژه‌ها آمده است. بخش دوم در چهار باب و سی‌وشش فصل است، در ابواب مختلفه از اصطلاحات و واژه‌ها. مجموعۀ حاضر مربوط به بخش اول این فرهنگ است.

    از محمد بن قوام بن رستم به‌جز این فرهنگ کتاب دیگری با عنوان شرح مخزن الاسرار نظامی گنجوی نیز باقی مانده است که نسخه‌های آن در کتابخانه‌های مختلف نگهداری می‌شود. البته مصحح دو کتاب دیگر نیز از آثار نویسندۀ بحر الفضائل برشمرده که عبارت‌اند از: شرح اسکندرنامۀ نظامی و جواهر المعادن (ص بیست).

    کتاب بحر الفضائل فی منافع الافاضل، نوشتۀ افضل‌الدّین محمد بن قوام، به تصحیح میر هاشم محدث است که انتشارات بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار آن را در ۵۹۹ صفحه و به بهای ۴۰۰۰۰۰ ریال منتشر کرده است.

منبع: فرهنگستان زبان و ادب فارسی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612