کد خبر:8567
پ
maragheh20138

بررسی ‌تاریخ فرهنگی خراسان در قرن سوم و چهارم هجری

کتاب حیات علمی در روزگار سامانیان نقش علمی و فرهنگی ایرانیان مسلمان را در قرن‌های سوم و چهارم هجری در خراسان و ماوراءالنهر نشان می‌دهد.

میراث مکتوب – کتاب حیات علمی در روزگار سامانیان نقش علمی و فرهنگی ایرانیان مسلمان را در قرن‌های سوم و چهارم هجری در خراسان و ماوراءالنهر نشان می‌دهد.

مؤلف در فصل نخست ابتدا به پیشینه سیاسی و تاریخی خاندان سامانی و مناطق نفوذ ایشان می‌پردازد و جغرافیای تاریخی خراسان و فرارودان (ماوراء النهر) را می‌شناساند. سپس در فصل دوم به بنیادهای فرهنگی، همچون مساجد، مکتب‌خانه‌ها، دانشسراها، مدارس، مجالس، کتابخانه‌ها و رباط‌ها می‌پردازد و به مهم‌ترین مراکز و شهرهای فعالیت‌های علمی اشاره می‌کند.

فصل سوم کتاب به بررسی ارتباطات علمی خراسان و فرارودان و فصل چهارم به نظم و نثر در ادبیات فارسی اختصاص یافته است. دانش‌های عربی و اسلامی، اعم از علوم زبانی و ادبی، علوم دینی، تاریخ و جغرافیا، پیشرفت و شکوفایی دانش پیشینیان در زمینه‌های پژوهش و دانش‌هایی همچون فلسفه، طب، داروسازی، شیمی، علوم طبیعی، هندسه، ریاضیات و نجوم نیز موضوع فصل‌های پایانی است.

ذنون ثامری، احسان، حیات علمی در روزگار سامانیان: ‌تاریخ فرهنگی خراسان در قرن سوم و چهارم هجری، مترجم: جمال اشرفی، تهران، علمی و فرهنگی، 1395.

منبع: کتابخانۀ تخصصی تاریخ ایران و اسلام

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612