کد خبر:8513
پ
elmbayan

نگاهی تحلیلی به علم بیان

علم بیان یکی از شاخه‌های مهم بلاغت است که براساس آن می‌توان معنی واحدی را به شیوه‌های گوناگون به کار برد مشروط بر آن که مبتنی بر تخیل باشد.

میراث مکتوب – علم بیان یکی از شاخه‌های مهم بلاغت است که براساس آن می‌توان معنی واحدی را به شیوه‌های گوناگون به کار برد مشروط بر آن که مبتنی بر تخیل باشد. در این فن چهار موضوع مجاز، تشبیه، استعاره، کنایه و دیگر شاخه‌های مرتبط با آنها بررسی می‌شود.

 

 

علم بیان که نخستین بار به صورت مستقل با اندیشه های عبدالقاهر جرجانی به جهان علم معرفی و مبانی و اصولش استوار شد؛ در ابتدا برای اثبات اعجاز لفظی قرآن و برای نیل به این هدف شکل گرفت و اولین پژوهش ها در این زمینه برای آشنایی با این کتاب مقدس و درک ظرافت های لفظی آن رواج یافت.

عبدالقاهر جرجانی در اهمیت علم بیان بر این باور است که اگر این علم نبود علوم دیگر صورت و شکل نمی یافت و در پرده می ماند. وی این علم را دارای فواید و محاسنی می داند که در حساب نمی آید و دقت و تعمق، آن محاسن را محدود نمی کند.  

در این کتاب با نگاهی تحلیلی به علم بیان و با عنایت به اندیشه‌هایی که تا کنون در این زمینه مطرح شده است، دیدگاه‌ها و مطالب جدیدی عرضه می‌شود.

رویکرد این کتاب چنان که از نام آن پیداست صرفاً تکرار تعریف‌ها و شاهد مثال‌های این فن نیست بلکه بنای آن بر بررسی، نقد، تحلیل و گاهی ارائه دیدگاه‌های جدید در این زمینه است.

فهرست مطالب این کتاب به شرح زیر است :

پیشگفتار

فصل اول: کلیات

فصل دوم: مجاز

فصل سوم: تشبیه

فصل چهارم: استعاره

فصل پنجم: نماد

فصل ششم: کنایه

کتابنامه

آقا حسینی، حسین، همتیان، محبوبه، نگاهی تحلیلی به علم بیان، تهران، سمت، 304 صفحه، شمارگان: 1000 نسخه، بها: 105000 ريال، 1394.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612