کد خبر:7821
پ
tahririlami

تحریر ایلامی کتیبۀ داریوش بزرگ در بیستون

در آغاز به قدرت رسیدن داریوش بزرگ، آشوب همه جای قلمرو پهناور هخامنشی را فرا گرفته بود و در هر گوشه ای فرمانروایی سر به شورش برداشته و مدعی پادشاهی شده بود.

میراث مکتوب – در آغاز به قدرت رسیدن داریوش بزرگ، آشوب همه جای قلمرو پهناور هخامنشی را فرا گرفته بود و در هر گوشه ای فرمانروایی سر به شورش برداشته و مدعی پادشاهی شده بود. داریوش بسیار به خود می بالید که توانسته همۀ این آشوب ها را آرام کند، پس یادمانی بر کوه بیستون نگاشته و در آن با نگارۀ شاهان دروغین و کتیبه هایی به سه زبان ایلامی، فارسی باستان و بابلی و سه گونه از میخی این روزگار سخت و فتح بزرگ را برای آیندگان روایت کرده و تبارنامه و اندرزنامۀ خود را بدان افزوده است.

 

یادمان بیستون به فرمان داریوش بزرگ، حدود 2535 سال پیش بر پیکرۀ کوه بیستون در نزدیکی کرمانشاه در بالای یک فرورفتگی تنگه مانند و در ارتفاع 66 متری نگاشته شده است. این یادمان شامل نگاره‌هایی است در وسط و کتیبه‌هایی که زیر نگاره‌ها (به فارسی باستان و ایلامی) و سوی چپ نگاره‌ها (به بابلی) و خرده کتیبه‌هایی که بالای سر و زیر پای هر نگاره ( در معرفی نام و تبار آن شورشی/ شاه دروغیب) نگاشته شده‌اند.

کتیبۀ بیستون شرح نبردهای داریوش در سرکوب شاهان دروغین، در سال نست پادشاهی او است. این نبردها از زبان خود داریوش به ترتیب تاریخی و در الگویی مشخص روایت می‌شود که در آن زمان و مکان نبرد و نام و تبار شاه دروغین و نام و تبار سرداری که داریوش به نبرد او می‌فرستد، ذکر می‌شود و گاه جزئیاتی مانند چگونگی شکنجه شدن شاه دروغین چگونگی گذر از رود و  … نیز افزوده می‌شوند.

این کتیبه به سه زبان (ایلامی، بابلی و فارسی باستان)، و البته سه گونه از خط میخی] نوشته شده است. کتاب حاضر بررسی تحریر ایلامی آن است و بخش‌های زیر را شامل می‌شود.

پژوهش حاضر همچنین بررسی تحریر اسلامی کتیبۀ بیستون است.

فهرست مطالب کتاب به شرح زیر است:

پیش‌گفتار

بخش یکم: دستور زبان ایلامی هخامنشی

. 1درآمد

. 2آواشناسی

. 3صرف

. 4نحو

بخش دوم: حرف‌نویسی، ترجمه و اختلاف تحریرها

بخش سوم: یادداشت‌ها

بخش چهارم: واژه‌نامه

علی یاری بابلقانی، سلمان، تحریر ایلامی کتیبۀ داریوش بزرگ در بیستون، تهران، مرکز، 280 صفحه، شمارگان: 800 نسخه، قطع: رقعی،  بها: 245000 ریال، 1394.

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612