کد خبر:7814
پ
hatefesfahani

انتشار تصحیح تازه ای از دیوان هاتف اصفهانی

سید احمد هاتف اصفهانی از سادات حسینی است که در دهه های اول قرن دوازدهم که اواخر عصر صفوی بود در اصفهان چشم به جهان گشود.

میراث مکتوب – سید احمد هاتف اصفهانی از سادات حسینی است که در دهه های اول قرن دوازدهم که اواخر عصر صفوی بود در اصفهان چشم به جهان گشود. وی از شعرای بزرگ دورۀ بازگشت ادبی است که از شاگردان مشتاق اصفهانی بود و با آذر بیگدلی ، صباحی بیگدلی و صهبای قمی دوستی نزدیک داشت.

این کتاب مجموعه ای از اشعار سروده شده توسط احمد هاتف اصفهانی در قالب ترجیع بند، رباعی، قصیده، غزل، قطعه و نیز اشعار پراکنده در موضوعات مختلف است. در ابتدای این اثر به معرفی اجمالی شخصیت و زندگانی سید احمد هاتف اصفهانی و ابعاد ادبی شخصیت وی پرداخته شده است و برخی از شاعران معاصر وی نیز معرفی شده است.

در این اثر به بررسی سبک شعری هاتف اصفهانی پرداخته شده و اشعاری از وی نیز در موضوعاتی همچون اثبات وحدانیت خداوند متعال، مناقب امام علی (ع)، توصیف زلزلۀ کاشان در زمان حیات وی، توصیف حالات برخی از شاهان و خوانین زمان خویش، تاریخ وفات و ولادت برخی از شخصیت های مهم زمان وی و سرودن مولودیه و مرثیه برای آنان، توصیف شهر قم و منقبت فاطمه معصومه (س) درج شده است.

هاتف همچون شاعران هم روزگار خود به ساختن ماده تاریخ نیز علاقه داشته است. در این دیوان 44 ماده تاریخ در تولد، ازدواج، وفات، ساخت بنا و … آمده که اکثر این تواریخ مربوط به اصفهان، کاشان و قم است.

از تواریخ مهمی که در این فصل آمده می توان به تاریخ رحلت مشتاق اصفهانی، تاریخ بنای کاروان سرا در اصفهان، تاریخ تأسیس باغ دلگشا در اصفهان، تاریخ مرمت گلدستۀ قم، تاریخ رحلت ملامحمدحسن (پدر حاج محمدابراهیم کلباسی)، تاریخ وفات آذر بیگدلی، تاریخ تعمیر مسجد جامع کاشان به وسیلۀ عبدالرزاق خان حاکم کاشان، تاریخ بنای خانۀ عبدالرزاق خان در کاشان اشاره کرد.

فهرست مطالب این کتاب به شرح زیر است:

مقدمه

ترجیع بند

قصاید

غزلیات

قطعات

ماده تاریخ ها

رباعیات

ابیات پراکنده

اشعار عربی

دیوان هاتف اصفهانی، تصحیح: افشین عاطفی، کاشان، همگام با هستی، 200 صفحه، شمارگان: 500 نسخه، قطع: وزیری، بها: 150000 ریال، 1394.  

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612