میراث مکتوب- ایران با قدمتی 7 تا 10 هزار ساله از تمدن غنی و منحصر به فردی برخوردار است ملتی که با دستاوردهای کهن بدان افتخار میکند و عشق میورزد. کتاب «ایران، گهواره تمدن»، یک اثر جامع و مصور است که به بررسی جزء جزء تاریخ و فرهنگ ایران از آغاز تاریخ تا دوران معاصر میپردازد. این کتاب به طور خاص و مصور با هنر عکاسی افشین بختیار، در 533 صفحه رنگی توسط انتشارات خانه فرهنگ و هنر گویا منتشر شده و سعی دارد ابعاد مختلفی از هویت و تمدن ایرانی را به خوانندگان معرفی کند.
ویژگیهای کتاب:
1. ساختار سازمان یافته:
کتاب به بخشهای مختلف تقسیم شده است که هر بخش به یک دوره تاریخی خاص از ایران به تفکیک شهرها و آثار تاریخی نظیر کاخها، کوخها، مساجد، کاروانسراها، کلیساها، بناهای قدیمی و… میپردازد؛ هنر ناب و اصیل ایرانی اسلامی و تجلی آن در کاشی کاری مساجد و بناها، نگارگری و خوشنویسی همگی از تمدن کهن در این مرز و بوم حکایت دارند.
2. تجلیل فرهنگی:
ایران با وجود طبیعت چهارفصل، سواحل زیبا، جنگلهای سر به فلک کشیده و چشمه ساران زیبا مقصد محققان بزرگ چون ادوارد براون، آرتور پوپ، رومن کریشمن و… که مدتی عمر خود را صرف مطالعه ایران و جاذبههای گردشگری و تحقیق در هنر و فرهنگ این دیار نمودند و همگی از ایران به بزرگی و زیبایی یاد کردهاند.
3. منابع معتبر:
نویسنده از منابع مختلف تاریخی و فرهنگی برای پشتیبانی از تحلیلهای خود بهره برده و تلاش نموده که اطلاعات دقیق و جامعی را ارائه دهد.
4ـ نگاه چند وجهی:
کتاب سعی دارد تا ایران را نه تنها از منظر تاریخی، بلکه به عنوان یک اثر مصور با تصاویری زیبا از گوشه گوشه این مرز و بوم با بناها و معماری، طبیعت، آداب و رسوم و زندگی به تفکیک استانها آشنا سازد. کتاب با ادبیات شیوا و شیرین به زبان فارسی توضیح داده شده و در کنار آن متن کامل و دقیقی به زبان انگلیسی، آلمانی و فرانسه با خوشنویسی اشعار به رشته تحریر درآمده است.
5. سبک نوشتاری و مخاطبان:
سبک نوشتاری این اثر به گونهای است که هم برای خوانندگان عادی و هم محققین قابل فهم بوده و مفاهیم پیچیده تاریخی در قالب تصویر برای افرادی که به تاریخ ایران علاقمند هستند، دانشجویان رشتههای تاریخ و فرهنگ و هرکسی که میخواهد درک عمیقتری از هویت ایرانی و تاثیرات فرهنگی آن بر جهان داشته باشد مناسب است.
کتاب «ایران، گهواره تمدن»، به عنوان یک منبع معتبر و جامع در کتابخانه ایرانشناسی مجلس شورای اسلامی با رده بندی کنگره 94 الف 38ب/ 78 DSR قابل استفاده پژوهشگران است.
معرفی از: مرضیه افکاریان (کارشناس کتابخانه ایرانشناسی مجلس)
منبع: کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس